jesenje đubrenje

Jesenje đubrenje organskim i mineralnim đubrivima u voćnjaku

Jesenje Đubrenje voćnjaka - Tlo se u voćnjaku obrađuje posle berbe i završene vegetacije, do kraja novembra, zavisno od stanja tla i mogućnostima obrade.

Najbolje je odneti zemlju iz voćnjaka na analizu i dobićete detaljno uputstvo čime i kako da izvršite jesenje đubrenje. Analiza zemljišta bi trebalo da se obavlja besplatno, ako imate registrovano gazdinstvo. Moraju se pravilno uzeti uzorci po slojevima 0-30, 30-60, 60-90cm. Napravi se reprezentativan uzorak od 1kg zemljišta otprilike, odnese se na analizu i traži da vam urade preporuku đubrenja.

Duga vruća leta poslednjih godina nepovoljno utiču na rast i razvoj voćaka, pa se stoga ne sme propuštati jesenje đubrenje i obrada tla.

Bilo da imate tek nekoliko stabala u vrtu ili pravi mali voćnjak, voćkama valja pomoći da se oporave, posebno ako su stradale od suše, grada ili poplave, te im osigurati povoljne uslove za razvoj iduće godine.

Obrada zemljišta u voćnjaku

Obradom tla uništavamo korove, štetočine i bolesti koje prezimljuju u tlu i na lišću. Tlo se prehranjuje i prozračuje, čime se mikroorganizmima omogućuje aktivnost važna za plodnost tla.

Zimi će se u obrađenom tlu zadržati veća količina vlage neophodne voćkama za normalan razvoj. Tlo se u voćnjaku obrađuje posle berbe i završene vegetacije, do kraja novembra, zavisno od stanja tla i mogućnostima obrade.

Ako tlo nije smrznuto i nema snega to se može učiniti i tokom cele zime. Budete li tlo obrađivali ručno, kopajte 15 – 30 cm duboko, pri čemu se sme prekratiti koren i podstaći njegovo razgranjivanje. Ako je tlo u voćnjaku zastrto, u jesen organski sloj odgrnite, tlo nađubrite i okopajte, pa pokrivku obnovite tako da bude debela 15 cm.

Đubrenje organskim i mineralnim đubrivima

Pre obrade tlo nađubrite organskim i mineralnim đubrivima. Stajsko đubrivo, kompost i ostala organska đubriva obogaćuju tlo humusom, mikroorganizmima i glistama te poboljšavaju plodnost tla.

Voćke đubrite zrelim stajnjakom svake treće ili četvrte godine sa 300 do 400 kg na stotinu m2 metara ili 100 kg po stablu, a kompostom đubrite voćke pri sadnji. Organska đubriva rasipajte po celoj površini i pomešajte s tlom u toku obrade.

Pojedinačna stabla na travnjaku koji ne želite okopavati đubrite kopanjem jama promera 30 do 40 cm, dubine oko 30 cm, koje valja napuniti đubrivom. Površinski sloj u obliku busena iznad svake jame brižljivo izrežite, odvojite i posle đubrenja vratite na mesto, pa travnjak neće biti jako oštećen.

Za jesensko đubrenje voćaka preporučuju se i mineralna kompleksna gnojiva s manjim udelom azota: NPK 7-14-21, NPK 7-20-30, NPK 6-18-36, koja ne sadrže hlor na koji su voćke osetljive. Količine đubriva zavise od vrste voća i sorti, uslova uzgoja u voćnjaku i željenog kvaliteta voća, a za male se voćnjake preporučuje 1 – 1,5 kg po stablu ili oko 4 – 6 kg na stotinu metara2. Za jagodasto voće potrebno je 30 – 60 g na metar2. Zatravljene voćnjake đubrite po celoj površini, povećavši količinu đubriva za jednu trećinu zbog gubitaka.

U voćnjaku povremeno sprovedite i zelenu đubrenje, posebno ako ne možete nabaviti stajsko đubrivo. Nakon obrade tla u jesen posejte stočni grašak (1,5 kg/100m2), kokotac (0,25 kg/100m2), slačicu (0.15 – 0.25 kg/100m2) ili neku drugu kulturu koja stvara mnogo zelene mase. U proleće, od aprila do juna, kad je većina biljaka u punom cvetu, zelenu masu pokosite, ostavite nekoliko dana da se malo prosuši pa je ukopajte.

Obavite li đubrenje i obradu tla u voćnjaku redovno svake jeseni, uloženi trud višestruko će biti nagrađen bogatim rodom sledeće godine.

Rasadnik Tojkic - Vrhunske Sadnice uvek povoljno!

Najvažnije što smo naucili od svojih predaka, na koje smo posebno ponosni, je ljubav prema poslu kojim se bavimo. Iz tog razloga kalemljenje, proizvodnja i gajenje sadnica predstavljaju za nas nešto mnogo više od posla - ljubav i zadovoljstvo!

Sadnice Voca, Ukrasno Šiblje, Ruže i  Tuje !

Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, ne ustrucavajte se, kontaktirajte nas!

RASADNIK TOJKIC
Adresa: Komorane bb, 37254 Konjuh, Srbija
Mobilni: (+381) 062 120 56 04
Email: rasadniktojkic(at)gmail.com

Leave a Reply