SADNICE TUJA - NAŠA PPROIZVODNJA

Sadnice Tuja - Rasadnik Tojkić

Sadnice Tuja - za odabir sadnica tuja za Vaš vrt neophodno je da znate prvo veličinu i namenu tuja koje želite da imate u narednim godinama (da li za živu ogradu, solitarna stabla, sadnice u saksijama ili žardinjerama…), potom kvalitet zemlje i stepen osunčanosti.

Sadnice tuja koje nudi Rasadnik Tojkić:

Sadnice tuja - Zlatna Tuja

Zlatna Tuja

Sadnice tuja - Kineska Kleka - Strikta

Kineska Kleka - Strikta

Sadnice tuja - Kleka

Kleka

Sadnice tuja - Elvudi tuja

Elvudi tuja

Sadnice tuja - Tini Tim

Tini Tim

Sadnice tuja - Tedi

Tedi

Sadnice tuja - Nebeska Raketa

Nebeska Raketa

Ponosni na svoju prošlost ... okrenuti ka budućnosti!

Voćne sadnice, Sadnice ukrasnog šiblja, Četinara i Ruža - Rasadnik Tojkić

SADNICE TUJA - RASADNIK TOJKIĆ

Tuja (lat. Thuja) je rod četinara iz familije čempresa (Cupressaceae). Rod obuhvata 5 vrsta, često korišćenih u hortikulturi, i uzgajanih po dvorištima i parkovima.

Tuja je veoma dekorativna biljka zato je ima na raznim mestima.

Tuja je zimzeleno drvo koje raste od 3 do 60m visine, sa gustom teksturom crvenkasto-smeđe kore. Listovi su dugački u razmeri 1-10 mm, osim mladih sadnica u prvoj godini, koji imaju igličasto lišće.

Sadnice tuja se uglavnom uzgajaju kao ukrasno drveće, a široko se koriste i za žive ograde. Brojne sorte tuja se uzgajaju i koriste u pejzažnoj arhitekturi i za dekoraciju.

Tuja sadrži esencijalno ulje (0,4 do 1%), koji se uglavnom sastoji (do 65%) otrovnog hemijskog tujona. Ostali sastojci koji se nalaze u biljci su seskvitereni, flavonoidi, mucilage supstance, tanin i polisaharidi.

Drvo su tradicionalno vekovima koristilo domorodci da tretiraju razne bolesti, a kasnije su ih usvojili evropski naseljenici.

Melemi napravljeni od mladih grančica i lišća korišćeni su za lečenje kašlja, groznice, glavobolje, crevnih parazita, cistitisa i veneričnih bolesti.

Kora Tuje je korišćena kao lek za lečenje opekotina, reumatizma, artritisa, bradavica i psorijaze.

Danas se Tuja uglavnom koristi protiv bradavica i polipova, ali se u određenoj meri koristi kao lek za akutni bronhitis i druge poremećaje respiratornih zahvata zbog eksperimentalnih i anti-kataralnih osobina biljaka.

Sadnice tuja su zimzelena sorta. Tuje su popularno drveća zbog njihovog brzog rasta i izdržljivosti.

Ovo drveće su savršene alternative za obezbeđivanje senke drugim biljkama, kao i sklonište od vetrova. Dobro deluje u direktnoj sunčevoj svetlosti, otporna je na sušu i može se staviti u različite tipove tla.

Bez obzira da li imate jednu tuju ili ste posadili 5 ili više sadnice tuje, zapamtite da je to jedno popularno drvo privatnosti. Brzo se spušta do velikih visina kako bi blokiralo susede. Tuja takođe ima lepu meku listinu koja privlači oko. Sigurni smo da ste ranije primetili neke tuje u svojoj okolini, ali sada možete uneti lepotu i u svoje dvorište.

Ovo drvo je veoma prilagodljivo i svestrano. Mogućnosti sa njim su beskonačne!