Tuja Globoza

Tuja Globoza - glavne karakteristike

Tuja Globosa - glavne karakteristike

Tuja Globosa ili latinski naziv Thuja occidentalis globosa - je loprtasta i patuljasta tuja. Ima pravilnu, kuglastu krošnju, visine od 1m do 1,5 m, jasno zelene boje. Grane su ravnomerno pružene na sve strane, što joj daje gotovo geometrijski pravilan oblik lopte. U prečniku raste do 1,5 m. Najlepša je na travnjaku, pojedinačno ili u manjim grupama.

Karakteriše je brzi rast, dok može dostići visinu od 1,5 m.

Uslovi koji joj pogoduju: Pogoduju joj osunčani položaji, uz intenzivnije zalivanje tokom letnjeg perioda. Tuja Globosa najbolje uspeva na plodnom, humusnom i rastresitom zemljištu koje je dobro drenirano. Voli osunčane pozicije do polusenovite i redovno zalivanje. Ono što joj ne pogoduje je sušno zemljište i od toga najčešće propada. Podnosi korektivno i dekorativno orezivanje. Dobro podnosi niske temperature. Zimi bi trebalo stresati sneg sa grana kako ne bi došlo do lomljenja. Podnosi niske temperature do -34°C. Preporučuje se malčiranje. Potrebna je redovna prihrana i korektivno orezivanje barem jednom godišnje.

Primena: Tuja Globosa lepo izgleda i samostalno i u grupi sa višim žbunovima. Često se koristi u kombinaciji sa četinarima kupaste forme, kao i sa poleglim vrstama. Sadnja u grupacijama, žardinjerama. Biljka se takodje može dodatno oblikovati orezivanjem, čime szadržava na željenoj visini/širini zbog čega se svrstava u biljke za žive ograde. Podjednako dobro uspeva u direktnoj sadnji u dvorištu, vrtu kao i u saksijama, žardinjerama.

Od mera nege je neophodno prolećno čišćenje od osušenih četina čime se stvara prostor za rast novih grančica i bogatiju krošnju.

Brzorastuća je vrsta tuja. Četine su zelene i guste. Tuja Globosa ima leti zelenu, a zimi zlatnu boju

Rasadnik Tojkic - Vrhunske Sadnice uvek povoljno!

Najvažnije što smo naucili od svojih predaka, na koje smo posebno ponosni, je ljubav prema poslu kojim se bavimo. Iz tog razloga kalemljenje, proizvodnja i gajenje sadnica predstavljaju za nas nešto mnogo više od posla - ljubav i zadovoljstvo!

Sadnice Voca, Ukrasno Šiblje, Ruže i  Tuje !

Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, ne ustrucavajte se, kontaktirajte nas!

RASADNIK TOJKIC
Adresa: Komorane bb, 37254 Konjuh, Srbija
Mobilni: (+381) 062 120 56 04
Email: rasadniktojkic(at)gmail.com

Leave a Reply