SADNICE NEKTARINE - RASADNIK TOJKIĆ

Sadnice Nektarine - Definitivno poreklo nektarina nije poznato. Dokumentacija prvih nektarina zabeležena je na engleskom 1616. godine. Pošto su breskve izvorne u centralnoj Aziji, međutim, postoje geografske špekulacije da su prve nektarine pronađene na rastojanju breskve u istom regionu, a trgovačke rute je dovela u Evropu. Nektarinskim stablima su potrebne kišne zime i topla suva leta.

Nektarina je rezultat mutacije breskve. Nektarini, botaničko ime, Prunus persica nucipersica, spada u voćne vrste roda Prunus, uz višnje, kajsije, slive i bademe. Postoje dve vrste nektarina: žute i bleđe. Nektarine belog mesa su obično slabijeg kvaliteta i kiselije, dok su nektarini žutog mesa i slatkonakisele.

Nektarina je zaobljeno voće sa jednim centralnim žlebom, nalik breskvi, ali sa glatkom kožom. Njegova glatka koža je obojena crvenim, ružičastim i zlatnim nijansama. Meso kao da je parfimisano, vrlo aromatično, sasvim sočno kada je nektarina zrela. Tekstura zrele nektarine je mekana, čini se kao da se topi, a njegovi ukusi su protkani kako kiselkastim tako i slatkim.

Ne voli jako hladne zime i ne uspeva u krajevima gde temperature padaju ispod -10 °C, što zavisi od sorte, ali i od fiziološkog stanja voćke.

Parcele s južnom ili jugozapadnom ekspozicijom (položajem) u proleće se brže zagrevaju i na taj način podstiču raniji početak vegetacije, što se može negativno odraziti na prinose u slučaju čestih prolećnih mrazeva. Na mestima gde su prolećni mrazevi česta pojava, izbor severne strane predstavlja najbolje rešenje. Što se tiče prednosti, plodovi koji se gaje na terenima usmerenim prema zapadu sazrevaju nekoliko dana pre ostalih, što omogućava postizanje više cene na tržištu. Najvažniji hranjivi elementi za ishranu nektarine su azot, fosfor i kalijum.

Najviše vode potrebno je od završetka cvetanja do kraja intenzivnog porasta plodova. Prvo navodnjavanje trebalo bi obaviti 10 dana posle cvetanja, ukoliko je proleće sušno, a nedostajale su i zimske padavine. Drugo navodnjavanje se obavlja početkom jula, u periodu najvećeg porasta vegetativnih organa, kada se formiraju cvetni pupoljci za narednu godinu i rastu plodovi.

Nektarini su dostupni tokom cele godine, a najviše tokom proleća i leta.

Rane sorte odmah po berbi se transportuju na prodajno mesto. Plodovi kasnijih sorti se mogu skladištiti u podrumu i hladnjačama. Nektarine ubrane nezrele mogu se držati na sobnoj temperaturi u papirnoj vreći par dana dok ne sazru. U frižideru nektarine mogu ostati do 5 dana. Mogu se konzumirati sveže, cediti u sokove, dodavati u voćne salate ili u jela.

Seme nektarina smatra se otrovnim jer može sadržavati visok nivo otrovnog vodonik-cijanida. Ovaj toksin se lako otkriva njegovim gorkim ukusom. Plod nektarina ima visok nivo beta karotena, kalcijuma i vitamina C. Biljke koriste grane i listove nektarina kao demulcentne, za stomačne poremećaje i kao detoksikant bubrega i creva.

Nektarine su pogodne za upotrebu u bilo kom receptu za breskve. Najbolje su za ishranu sveže ubrane, ali se takođe mogu i prerađivati.

Ponosni na svoju prošlost ... okrenuti ka budućnosti!

Voćne sadnice - Rasadnik Tojkić

Sadnice Nektarine - Rasadnik Tojkić

Sadnice Nektarine koje imamo u ponudi:

Sadnice Nektarine koje Vam možemo ponuditi mi iz Rasadnika Tojkić:

Sadnice Nektarine Kaldezi

sadnice nektarine - nektarina kaldeziSadnice Nektarine - Nektarina Kaldezi
Ova sorta sadnice nektarine je poreklom iz SAD. Veoma je zastupljena sorta kod nas.

Redovno i veoma obilno rađa.

Plodovi su veliki, tamno crvene boje. Meso ploda je veoma čvrsto, belo sa crvenim pigmentom oko koštice, ukusno je i veoma aromatično. Dobro podnosi transport.

Smatra se jednom od najboljih sorti sadnice nektarine. Sazreva polovinom jula meseca.

Sadnice Nektarine Fantazija

sadnice nektarine - nektarina fantazijaSadnice Nektarine - Nektarina Fantazija
Ova sorta sadnice nektarine su poreklom iz Azije.

Slabo podnosi mrazeve. Redovno i veoma obilno rađa.

Plodovi su veliki, jarko crvene boje. Meso ploda je veoma čvrsto, narandžasto, ukusno je i veoma aromatično - slatko nakiselog ukusa.

Dobro podnosi transport. Može da uspe na većini zemljišta. Sazreva polovinom avgusta meseca.

Sadnice Nektarine Majska Vatra

Sadnice Nektarine Majska Vatra

Sazreva krajem maja meseca.