SADNICE RUŽA - RASADNIK TOJKIĆ

RUŽE STABLAŠICE, ČAJEVKE, POLIJANTE I PUZAVICE

Sadnice ruža sade se u proleće ili u jesen, na dobro pripremljenoj zemlji. Mesto na kome se sadi ruža mora biti dobro osunčano, bar 5 sati dnevno, a razmak između dve sadnice ruže mora biti barem pola metra. Posađene sadnice ruže treba dobro i redovno zalivati.

Ruža, koja se uzgaja upravo zbog svojih prelepih, mirisnih cvetova. Ruža se zbog svoje lepote i mirisa kao ukrasno cveće koristi u: kozmetici, medicini i kulinarstvu.

Do danas postoje mnogo sorti ruža koji se međusobno razlikuju po boji i izgledu cveta, mirisu i postojanju trnova. U Rasadniku Tojkić možete naći sledeće sorte sadnice ružastablašice, čajevke, polijante i puzavice:

Sadnice Ruža

Sadnja sadnice ruža

Sadnice ruža se najčešće sade u jesen. Jesenja sadnja ima prednost u odnosu na sadnju u proleće. Ruže možete saditi ili presađivati do duboko u jesen, tj. sve dok zemlja ne smrzne.

1. Pripremite zemlju za sadnju sadnice ruža. Kada sadite sadnice ruža treba da vodite računa da je zemlja suva i dobro oceđena. Zemlja treba da ima humusa kako bi bila rastresita i sposobna da otpusti višak vode i kako bi imala dobro propuštanje vazduha što je jako bitno za sadnice ruža. Ruže najbolje uspevaju na slabo kiselom ili neutralnom zemljištu.

Tokom septembra nađubrite površinu gde želite da sadite sadnice ruža, ravnomerno rasporedite đubrivo i prekopajte zemlju da se površinski sloj pomeša s đubrivom. Posle mesec dana prekopajte još jednom, ovaj put nešto dublje.

Ruže odlično uspevaju na zemljištu koje se godinama đubri i prekopava radi gajenja povrća.

2. Mesto za sadnju sadnice ruža treba da bude novo. Šta to znači? Ako imate stari zasad ruža koji želite da obnovite, nikako nemojte saditi nove sadnice na ista mesta. Novu ružu pomerite bar pola metra od mesta na kome je bila prethodna.

3. Jesenja sadnja je bolja od prolećne jer sadnice ruža posađene u jesen cvetaju desetak dana ranije od sadnica posađenih u proleće. Kad se biljka posadi u jesen, obično zima nastupi tek kroz mesec ili dva, pa korenu ostaje dovoljno vremena da počne da se ožiljava. Zemlja se zbog mraza dosta brzo slegne oko korena i zbog toga te ruže procvetaju desetak dana pre ruža zasađenih u proleće.

4. Sadnice ruža treba da budu na određenom rastojanju jedna od druge i zato je bitno napraviti adekvatan razmak pri sadnji. Mini ruže se sadne na razmaku 30x30cm, polijante 40x40cm, čajevke 60x60cm, grmolike sadnice ruža na rastojanju od 1x1m, a ruže puzavice na rastojanju 2-3m jedna od druge.

5. Sama sadnja sadnice ruža – Ruže pre sadnje obavezno stavite da stoje u kanti s vodom bar šest sati kako bi se koren napio vode. Pre sadnje koren malo potkratite, odstranite oštećene korenčiće i pažljivo ga rasporedite u iskopanoj rupi. Sadnicu stavite na sredinu rupe, držite je jednom rukom, a drugom nagrćite zemlju ravnomerno na koren, pazeći da kalemljeno mesto ne ostane iznad zemlje. Najbolje je da bude u nivou zemlje ili najviše 2 cm pod zemljom.

6. Orezivanje sadnice ruža – Ako je ruža dobro nađubrena, cele godine pušta izdanke i stvara dosta grana koje s dolaskom zime treba samo malo potkratiti da se ne polome od vetra i snega. Pravo orezivanje ipak se radi tek na proleće.

Kod ruža je orezivanje neophodan zahvat jer bi u protivnom podivljale.

Ruže Stablašice, Čajevke, Polijante i Puzavice!

Sadnice ruža - Rasadnik Tojkić

Važne napomene pri sadnji sadnice ruža!

  • Koren sadnice ruža do sadnje nikako se ne smete izlagati suncu niti mu smete dozvoliti da se osuši! Ako se to dogodi, velika je verovatnoća da se sadnica neće primiti i ako se primi, dugo boluje i sporo napreduje.
  • Prilikom sadnje ne pritiskajte zemlju rukama niti gazite zemlju oko sadnice, jer se time možete poremetiti dubinu i raspored korena, a takođe i pokidati i sitne žilice oko korena.
  • Bez obzira da li ruže sadite u jesen ili u proleće, obavezno nagrnite sitnu zemlju (najbolje sitan pesak) preko grana, tako da iz zemlje vire samo vrhovi grana. Ogrtanje je jedan od osnovnih preduslova da se sadnice ruža prime!

U jesen se sadnice ruža ogrću da bi se sprečilo izmrzavanje u toku zime, a u proleće da bi se sprečila preterana transpiracija iz zelenih delova biljke. Ne zaboravite da je korenu potrebno dosta vremena da počne da “vuče” vodu i snabdeva biljku, a za to vreme, ako je vreme toplo, iz zelenih delova se gubi vlaga i biljka se suši, zato se zeleni nadzemni delovi moraju zaštititi od gubitka vlage.