SADNICE DUNJE - RASADNIK TOJKIĆ

Sadnice Dunje vode poreklo sa Kavkaza - regiona između Kaspijskog i Crnog mora - kao i na severu Persije.  Zbog korisnosti dunje u kuvanju njena popularnost se proširila se na srednjevekovne banketske sale i dalje. Danas je dunja zadržala svoju popularnost i našla svoj put u zapadnoj kulturi hrane i kuvanja.

Dunja je vrlo hranljivo voće koje ima vrlo nisku kalorijsku vrednost. 100 grama dunje sadrži samo 57 kalorija. To je takođe odličan izvor dijetetskih vlakana, antioksidanata, vitamina i minerala. Takođe, dunja je bogata određenim organskim jedinjenjima koji doprinose zdravlju. Zbog svih ovih karakteristika, dunja se smatra izuzetno zdravim voćem. Voćka sadrži tanine uključujući katehin i epikatehin i ima vrlo visoku koncentraciju vitamina C. Dunja je takođe dobar izvor kalcijuma, gvožđa, kalijuma, magnezijuma i bakra.

Sadnice dunje ne rastu visoko. Drvo dunje je  veoma nisko. U porodici je jabuke ili kruške. Plod je u početku zelene boje, a kako sazreva postaje sve žući. Na kraju plod izgleda kao neravan limun.

Najčešće se ne jede sveža već se obrađuje.Unutrašnjost dunja je bela kada je sirova, ali postaje ružičasta narandžasta kada se kuva, takva je i boja želea ili džema koji se od nje pravi.

Ponosni na svoju prošlost ... okrenuti ka budućnosti!

Voćne sadnice - Rasadnik Tojkić

Sadnice Dunje - Rasadnik Tojkić

Sadnice Dunje koje imamo u ponudi:

Sadnice Dunje koje Vam možemo ponuditi mi iz Rasadnika Tojkić:

Sadnice Dunje Vranjska

sadnice dunje - dunja vranjskaSadnice Dunje Vranjska
Dunja Vranjska je domaća sorta sadnice dunje. Predstavlja jednu od naših autohtonih sorti voća. Poznata je i pod nazivom Dunjac.

Plod ove dunje je krupan do vrlo krupan i dostiže težinu od pola kilograma do kilogram, izduženog je i nepravilnog oblika. Ima veoma izražen miris. Vrlo je prijatne arome. Meso ploda je bledožito, kiselo-slatko.

Kao i druge dunje najčešće se ne koristi u svežem stanju već služi za preradu. Ova sorta dunje nije pogodna za neko duže čuvanje u svežem stanju.

Koristi se kao oprašivač Leskovačke Dunje. Sazreva u Oktobru. Podloga joj je BA-29 i Dunja MA.

Sadnice Dunje Leskovačka

sadnice dunje - dunja leskovackaSadnice Dunje Leskovačka
Dunja Leskovačka je domaća sorta sadnice dunje. Predstavlja jednu od najkvalitetnijih sorti sadnice dunje.

Drvo ove dunje dostiže visinu od maksimalno 4m.

Pokožica je glatka. Plod je srednje veličine, najčešće do 250gr težine. Izrazito je žute boje. Izrazitog je i jakog mirisa, veoma prijatne arome. Meso ploda je čvrsto i sočno.

Dobro podnosi skladištenje i može se čuvati i do 6 meseci. Ova dunja rađa redovno i obilno.

Treba oprašivača, a oprašivač joj je Vranjska dunja. Sazreva u oktobru. Podloga je Dunja-BA29 ili Dunja MA