SADNICE VIŠNJE - RASADNIK TOJKIĆ

Sadnice Višnje - Višnje potiču sa planina Kavkaza između Crnog i Kaspijskog mora. Negde pred 2500 godina one su se počele i uzgajati, i to u Turskoj i Grčkoj. Rimljani su poznavali i višnju i trešnju i zahvaljujući njima su se one proširile gotovo po cijeloj Evropi.

Sadnice višnje višnje zahtevaju najmanje tri godine rasta pre proizvodnje prvih plodova.

Višnje, botaničko ime Prunus cerasus, prirodni su samopodni hibrid između Prunus avium i Prunus fruticosa trešnje. Postoji desetine sorti višnje koje sazrevaju u različitim intervalima tokom sezone, proizvode višnje sa različitim stepenom kiselosti i neke sorte mogu biti prikladnije od drugih za kuvanje, sušenje ili čuvanje. Najprodavanija sorta višnje je engleska Marela. Druge manje uobičajene, ali izdržljive i produktivne sorte uključuju Balaton, Earli Richmond, North Star i Montmorenci, smatraju se najboljom višnjom za izradu pita od višanja. Većina višnje nije ručno sakupljena, već se mehanički sakupljaju, koristeći tresač da ispuste voćku na platno gde se ulivaju u liftove i stavljaju se u rezervoare za vodu da se ispere pre pakovanja.

Višnje se odlikuju po sadržaju kiseline i crvenom bojom svoje pokožice. Mala je i zaobljena po obliku. Koža ploda je glatka i čvrsta sa visokim sjajem. Njeno meso, koje sadrži malo centralno seme - kšticu, je skoro identično u boji. Njegova tekstura je mekana i mesnata. Ukus višnje je intenzivan, posebno kada su višnje sveže.

Višnje su dostupne krajem leta ili ranom jesenjem u zavisnosti od sorte regije.

Višnje se najviše koriste kao ključni sastojak u desertima kao što su kolači, sorbeti i sladoled. Takođe su savršene za sosove i glazure. Iako su kisele u svežem stanju ipak se i sveže jedu u Evropi i na Bliskom Istoku. Rok trajanja višnje može se produžiti i flaširanjem, zamrzavanjem, dehidriranjem i upotrebom za džem, sirup, čajne mešavine, rakiju višnjevaču i kisela piva.

Višnje imaju visok nivo melatonina i koriste se kao prirodni pomoć pri spavanju za efikasnost melatonina u regulisanju sna. Koriste se za osteoartritis, bolove u mišićima, oštećenja mišića vezana za vežbanje, protiv nesanice, povećavaju produkciju urina i pomažu u varenju.

Postoji više od 270 sorti sadnice višnje.

Ponosni na svoju prošlost ... okrenuti ka budućnosti!

Voćne sadnice - Rasadnik Tojkić

Sadnice Višnje - Rasadnik Tojkić

Sadnice Višnje koje imamo u ponudi:

Sadnice Višnje koje Vam možemo ponuditi mi iz Rasadnika Tojkić:

Sadnice Višnje Šumadinka

sadnice višnje - visnja sumadinkaSadnice Višnje - Višnja Šumadinka
Ove sadnice su stvorene u voćarskom Institutu Čačak u Srbiji.

Vrlo rano od sadnje počinje da daje prve plodove, već posle druge godine. Sadnice višnje Šumadinka su vrlo bujne i obilno rađaju.

Ima velika svetlije crveno voće, glatke i sjajnije kože. Meso ploda je sočno i polu čvrsto, kisele ali i prijatne arome. Plodovi su odlični kako za jelo tako i za preradu.

Zbog svog kvaliteta i dobrog prinosa zaslužuje da se sadi više nego što se sada sadi.

Vreme sazrevanja je kasno, početak jula.

Sadnice Višnje Oblačinska

sadnice višnje - visnja oblacinskaSadnice Višnje - Višnja Oblačinska
Oblačinska vrsta je prilično česta i poželjna sorta sadnice višnje pogotovo u našoj zemlji. Nije najbujnija sorta, ali daje dobar i redovan prinos i ne zahtijeva posebnu negu. Uspeva i na manje kvalitetnim zemljištima što je njena osnovna prednost. Cveta srednje rano.

Plod ove višnje je vrlo mali, tamno crvene boje. Meso ploda je slatko kiselo, čvrsto i aromatično. Odlična se sorta sadnice višnje pogotovo za obradu.

Sazreva krajem juna meseca.

Sadnice Višnje Keleris

sadnice višnje - visnja kelerisSadnice Višnje - Višnja Keleris
Ova sorta sadnice višnje je poreklom iz Danske.

Drvo ove višnje je srednje visoko. Rano prorodi i redovno i oblino rađa.

Plodovi su krupni, tamno crvene boje i veoma prijatnog ukusa.

Samooplodna je sorta sadnice višnje. Sazreva krajem juna i početkom jula meseca.