Tuja Smaragd

Tuja Smaragd - glavne karakteristike

Tuja Smaragd - glavne karakteristike

Thuja occidentalis Smaragd vodi poreklo iz istočne, južne i centralne Kanade, a nalazi se sve do severnog Ilinioisa, Ohaja i Njujorka. Tuja Smaragd je kupastog oblika.

Jedan je od najrasprostranjenijih četinar kod nas, u najvećoj meri se koristi za formiranje žive ograde i sadi se na rastojanju od 50 do 80 cm u zavisnosti koliko brzo želite da dobijete željenu gustinu žive ograde. Ukoliko planirate da formirate zimzelenu i gustu živu ogradu, naša preporuka je da se sade na rastojanju od 50 cm.

Koristi se za sađenje u grupama ili pojedinačno. Raste do visine 3 do 4m.

Ova vrsta thuje voli zemljište koje je dobro drenirano i srednje vlažno. Voli mesta koja su na sunčanom delu dvorišta (vrta) ili delimično u senci, voli sunačano stanište. Ono što ona ne može podneti, a čest je uzrok njenog propadanja jesu suvi uslovi. Ona voli sunčana mesta, ali tokom leta bi joj prijalo da se nalazi u popodnevnoj hladovini.

Da bi bila lepa i zdrava, potrebno joj je redovno zalivanje, ali i povremena briga. Mnogi se zabrinu kada na jesen ona dobije „braonkastu“ unutrašnjost krošnje, ali to nije zabrinjavajuće. Sasvim je normalno, i predstavlja proces pripreme biljke za novu sezonu, zimski period. Ono što je može oštetiti je velika količina snega/leda na njoj tokom zime koja može polomiti njene tanke grančice pa zimi treba povesti malo više računa. Zimi bi bilo dobro da je malo protresete od prevelike količine snega kako biste je oslobodili te težine.

Dobro podnosi orezivanje jer orezivanjem dobija gušću i lepšu formu, orezivanje bi trebalo izvesti u rano proleće. Skromnih je zahteva i otporna je na hladnoću i zimske vetrove.

Prihranom zemljišta u rano proleće smaragd će brže napredovati i imati sjajnije i intezivnije boje. U prihrani koristiti đubriva sa dovoljnom količinom kalijuma i magnezijuma, jer su neophodni zelenoj lisnoj masi.

Tuja Smaragd je brzorastuća forma tuja.

Rasadnik Tojkic - Vrhunske Sadnice uvek povoljno!

Najvažnije što smo naucili od svojih predaka, na koje smo posebno ponosni, je ljubav prema poslu kojim se bavimo. Iz tog razloga kalemljenje, proizvodnja i gajenje sadnica predstavljaju za nas nešto mnogo više od posla - ljubav i zadovoljstvo!

Sadnice Voca, Ukrasno Šiblje, Ruže i  Tuje !

Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, ne ustrucavajte se, kontaktirajte nas!

RASADNIK TOJKIC
Adresa: Komorane bb, 37254 Konjuh, Srbija
Mobilni: (+381) 062 120 56 04
Email: rasadniktojkic(at)gmail.com

Leave a Reply