SADNICE JABUKE - RASADNIK TOJKIĆ

Sadnice Jabuke - Sa preko 55 miliona tona proizvedenih svake godine, sadnice jabuke spadaju u jedne od najrasprostranjenijih sadnica voća u svetu.
Sadnice jabuke uspevaju u mnogim hladnim podnebljima i kada se dobro neguju, jedno drvo može proizvoditi više od 400 kilograma jabuka godišnje.
Drvo jabuke je najprepoznatljivije u proleće zbog njegovih cvetova, ali postoji i nekoliko jedinstvenih karakteristika jabuke koje čine drvo jabuke tako popularnim izborom za kućne vrtove ili voćnjake.

Postoje hiljade različitih vrsta sadnice jabuke jabuka, ali osnovne karakteristike jabuka su iste.

Drvo jabuke je listopadno drvo, sa ovalnim listovima. Drvo je uglavnom nisko. Obično se niže režu kako bi se olakšala berba. Cvet jabuke je možda jedan od najlepših cvetova voća i izuzetnog je mirisa. Cveta u proleće i cvetovi su bele boje sa blagim ružičastim šarama. Zrele jabuke spremne su za berbu na jesen.

Jedna od najvažnijih karakteristika sorti sadnice jabuke jeste klima. Pojedine sorte su predodređene samo za određene klimatske uslove.

Za jabuku su najbolja osunčana i promajna mesta, bez jakih, suvih i hladnih vetrova pogotovu u vreme cvetanja. Ako su voćke u nekoj zaseni obojenost plodova i kvalitet nece biti zadovoljavajući. Jabuka teže podnosi jake letnje vrućine, dok je na zimske mrazeve u osnovi otporna. Osetljiva je na slane i pozno prolećne mrazeve u kretanju vegetacije. A posebno u periodu cvetanja sto moze značajno da utiče na rod.

Treba imati u vidu da se koren sadnice jabuke različito razvija u dubinu i širinu u zavisnosti od podloge. Za proizvodnju jabuke najbolja su ilovičasta zemljišta, jer imaju povoljan vodni, vazdušni i toplotni režim i sadrže dovoljno hranljivih supstanci. Od posebnog su značaja za jabuku zastupjenost fosfora, kalijuma, kalcijuma, magnezijuma u zemljištu i humusa kao izvora azota. Za jabuku su najpovoljnija slabo kisela zemljišta cija pH vrednost iznosiizmedu 5,5 i 7,0. Ako je pH manja od 4,5 zemljište je suviše kiselo za jabuku.

Jabuka je u suštini samobesplodna voćka što znači da treba oprašivača.

Ponosni na svoju prošlost ... okrenuti ka budućnosti!

Voćne sadnice - Rasadnik Tojkić

Sadnice Jabuke - Rasadnik Tojkić

Sadnice Jabuke koje imamo u ponudi:

Sadnice Jabuke koje Vam možemo ponuditi mi iz Rasadnika Tojkić:

Sadnice Jabuke Greni Smit

sadnice jabuke - jabuka greni smitSadnice Jabuke - Jabuka Greni Smit
Ova sorta sadnice jabuke vodi poreklo iz Australije. Koristi se direktno za jelo, u svežem stanju, ali i za kuvanje, preradu u sokove i sl.

Granni Smith jabuke imaju svetlu zelenu kožu koja je često pomešana s slabim belim lentikelima (tačkama). Plod je srednje veličine. Okruglog je oblika. Čvrsta je i sočna jabuka sa debelom kožom.

Vrlo je lepog ukusa, slabo nakiselog. Njihovo meso je svetlo belo i oštro u teksturi sa kiselim, ali i suptilno slatkim ukusom.

Granni Smith jabuke sadrže antioksidante. Oni su takođe dobar izvor rastvorljivih vlakana, za koje se dokazano da smanjuju nivo holesterola, utiču na regulaciju telesne težina i regulišu nivo šećera u krvi. Granni Smith jabuke sadrže vitamine A i C, kao i gvožđe, od kojih se većina nalazi u njihovoj koži.

Može se čuvati do 3 pa i više meseci.

Samooplodna je sorta sadnice jabuke. Sazreva u drugoj polovini septembra i početkom oktobra meseca.

Sadnice Jabuke Zlatni Delišes

sadnice jabuke - jabuka zlatni delisesSadnice Jabuke - Jabuka Zlatni Delišes

Ova sorta sadnice jabuke vodi poreklo iz Amerike. To je roditeljska jabuka mnogim dobro poznatim sortama, uključujući Galu, Ambrosia, Mutsu, Pink Ladi i Jonagold. Dok je tačno roditeljstvo jabuke "Zlatni Delicious" nepoznato, mnogi veruju da je rođak Grimes Golden i Golden Reinette.

Zlatni Delišes jabuke su bledo zelene do zlatno žute boje, pokrivene malim tačkama. One su male ili srednje po veličini ploda i imaju tendenciju da budu konusnog oblika. Ova jabuka je čvrsta, oštra i bela. Ove jabuke imaju izbalansiran aromatični miris slatkih trava, koji je opisan kao medeni.

Ukus varira u zavisnosti od toga gde ove jabuke rastu; u hladnoj klimi, količina kiseline se povećava, stvarajući stvarno slatkiji ukus. Kada se gaji u toplijim područjima, sadržaj kiselina je niži, stvarajući blaži ukus.

Niske kalorije vrednosti, jabuke Zlatni Delišes su dobar izvor rastvorljivih vlakana, za koje se dokazalo da pomažu u smanjenju nivoa holesterola, kontrole težine i regulišu šećer u krvi. Takođe sadrže vitamine A i C, ali u tragovima ima i bora i kalijuma, većim delom oni se nalaze u koži jabuke.

Period čuvanja može biti veoma dug, i do 12 meseci.

Sadnice jabuke Zlatni Delišes sazrevaju krajem septembra. Podloga im je M9, MM-106

Sadnice Jabuke Crveni Delišes

sadnice jabuke - jabuka crveni delisesSadnice Jabuke - Jabuka Crveni Delišes

Ova sorta sadnice jabuke vodi poreklo iz Amerike. Crveni Delišes jabuka je jedna od najpoznatijih jabuka u SAD. Tokom godina su razvijene mnoge različite sorte kako bi se poboljšale boje jabuke, kao i da bi bila pogodnija za putovanja i povećala rok trajanja. Neki tvrde da je ovo negativno uticalo na ukus i dovelo do pada tražnje na tržištu za Crveni Delišes.

Plodovi su krupni do vrlo krupni, zvonasto koničnog oblika sa karakterističnih 5 rebara oko čašičnog udubljenja. Boja ploda varira kod pojedinih klonova. Crveni Delišes jabuke su svetle do duboke crvene boje, često pomešane s slabim belim tačkama. Njegovo kremasto belo meso je blago oštro i gusto sa blago slatkim ukusom.

Crveni Delišes jabuke nude malu količinu vitamina A i vitamina C i imaju samo natrijum. Oni sadrže pektin, korisno vlakno za koje se pokazalo da pomaže u promovisanju zdravog nivoa holesterola i spornom metabolizmu glukoze kod dijabetičara. Crvene Delicious jabuke su bogatije u antioksidantima nego mnoge druge sorte jabuke, od kojih je većina sadržana u njihovoj koži.

Crveni Delišes jabuke se najbolje da se koriste u svežem stanju. Dodajte ih u zelene, voćne i seckane salate. Koristite kao jestivu garnituru na sendvičima, kvazadilama i hamburgerima. S obzirom da se njihovo meso lako razbija, može se uspešno kuvati i piti kako bi napravio sosove i supe. Njihov ukus dobro se kombinuje sa cimetom, cheddarskim sirom, hrenom, čardom, višnjama ...

Sazrevaju u prvoj polovinu septembra meseca.

Sadnice Jabuke Ajdared

sadnice jabuke - jabuka ajdaredSadnice Jabuke - Jabuka Ajdared

Ova sorta sadnice jabuke vodi poreklo iz Amerike. Vodeća je sorta sadnica jabuke i u Srbiji.

Cvet je relativno osetljiv prema poznim mrazevima. Ajdared rano prorodi i rađa obilno i uredno. Vrlo je rodna sorta, svake godine formira veliki broj rodnih elemenata, pa zahteva oštriju rezidbu, tj. uklanjanje starog i odrođenog rodnog drveta.

Pokožica je dosta debela, čvrsta, glatka, elastična, a osnovna bledo zelena boja najvećim delom je prekrivena jarkim crvenilom. Na plodovima koji se nalaze u unutrašnjosti krune, dopunsko je crvenilo slabo izraženo. Meso je beličasto, čvrsto, sočno, nakiselo, osrednjeg kvaliteta.

Otporna je na čađavu krastavost, srednje osetljiva na plamenjaču, a osetljiva na pepelnicu.

Dobro oprašivanje postiže se sortama Ričared, Greni smit, Melroz, Čadel ,Koks, Oranž i Zlatni delišes. Plod dugo može da se čuva.

Ajdared je sorta sadnica jabuke veoma pogodna za gajenje u gustim zasadima.

Sazreva krajem septembra I početkom oktobra meseca.

Sadnice Jabuke Jonagold

sadnice jabuke - jabuka jonagoldSadnice Jabuke - Jabuka Jonagold

Ova sorta sadnice jabuke vodi poreklo iz Amerike. Dobijena je ukrštanjem dve važne američke sorte, Zlatni Delišes i Jonathan, Jonagold jabuka ima više od sedamdeset različitih vrsta, od kojih svaka varira blago u boji, veličini i ukusu.

Jonagold jabuke po boji variraju od zelenkasto žute do roze narandžaste u zavisnosti od i temperature u kojoj se jabuke rastu. Koža je takođe pokrivena crvenim mrljama i vertikalnim linijama. Plod je veliki, meso je oštrog ukusa, sočno i kremno žuto u boji. Jonagoldova jabuka ima izbalansiran spoj sa ukusima svojih roditelja koji nude ukus sladoleda u Džonatanu i aromatičnom medu poput mirisa Zlatnog Delišesa. Plod je veoma dobrog ukusa,krupan i prugasto crvene boje, a meso vrlo sočno, aromatično, slatkonakiselo i kvalitetno.

Bez holesterola, Jonagold jabuke nude malu količinu vitamina A i C, kao i pektin, korisno vlakno. Pokazalo se da ovo dijetalno vlakno smanjuje nivo holesterola u organizmu i spori metabolizam glukoze kod dijabetičara. Ona takođe sadrži kalijum, koji može smanjiti šanse moždanog udara i u tragovima ima bora za koje se veruje da učestvuje u izgradnji kostiju i povećanju mentalne vitalnosti.

Popularna desertna jabuka Jonagold može da se koristi u raznim slatkim prepara. Jonagold jabuke su savršene za upotrebu u sosovima, konzervama i džemovima.

Sazreva krajem drugoj polovini septembra meseca.

Sadnice Jabuke Red Čif

sadnice jabuke - jabuka red cifSadnice Jabuke - Jabuka Red Čif

Ova sorta sadnice jabuke vodi poreklo iz Amerike. Red Čif je klon sorte Crveni Delišes,stvoren je u zelji da se dobije kvalitetniji i vizuelno lepsi plod Crvenog Delišesa.

Plod ove jabuke je krupan do vrlo krupan. Meso ploda je žuto, pokriveno crvenom bojom koja u punoj zrelosti dostiže tamno crvenu boju. Ukusna je i sočna, slatka i aromatična sorta sadnica jabuke.

Za nju je karakteristično da je plod jabuke vrlo izduženog oblika i jednako pokriven vrlo atraktivnom crvenom bojom.

Kanadski naučnici otkrili su da ova jabuka sardži znatno više antioksidanata nego druge sorte. Cveta srednje rano i kratko.

Sazreva u prvoj polovini septembra meseca.

Sadnice Jabuke Red Top

sadnice jabuke - jabuka red topSadnice Jabuke - Jabuka Red Top

Ova sorta sadnice jabuke vodi poreklo iz Amerike. Nastala je takođe kao klon Crvenog Delišesa. Spada u noviju generaciju sadnice jabuke koje su veoma tražene na tržištu.

Plod je veliki do veoma veliki. Intenzivno je crvene boje koja pokriva i do 90% ploda protkane zelenkasto žutom. Meso ploda ove jabuke je bele boje i ima veoma lep, aromatičan ukus. Sočna je sorta sadnica jabuke.

Sazreva polovinom septembra meseca.

Sadnice Jabuke Fudži

sadnice jabuke - jabuka fudziSadnice Jabuke - Jabuka Fudži

Ova sorta sadnice jabuke vodi poreklo iz Japana. Fuji sadnice jabuke su nastale uspešnim ukrštanjem dve američke sorte, Crveni Delišes i Virginia Ralls Janet. Fuji je prvi razvijen u Japanu. Neki kažu da su im se ime dalo kao poštovanje najsvetijoj planini Japana, planini Fuji, ali je verovatnije da su imenovani po Fujisakiju, lokaciji istraživačkog centra gdje su razvijeni

Fuji jabuke su srednje do velike. Debela koža Fuji jabuke je svetlo crvene boje sa žutim ružom i obično je obložena crvenim vertikalnim prugama. Fuji-ovo kremasto belo meso je gusto, sočno i oštro. Niskog nivoa kiseline, ukus ove jabuke je blag i veoma sladak sa izrazitim ukusom meda i citrusa.

Fudži jabuke sadrže vitamine A i C, kao i tragove folata i kalijuma. Oni su dobar izvor i rastvorljivih i nerastvornih vlakana, za koje se pokazalo da pomažu u prevenciji bolesti srca i promovišu zdravo varenje. Srednja jabuka Fuji sadrži oko 80 kalorija i bogata je šećerom.

Sazreva krajem oktobra meseca.

Sadnice Jabuke Čelendžer

sadnice jabuke - jabuka celindzerSadnice Jabuke - Jabuka Čelendžer

Ova sorta sadnice jabuke vodi poreklo iz Francuske. Sadnice voća jabuke sorte Čelendžer su klon sorte Greni Smit.

Plod je krupan do vrlo krupan, izrazite zelene boje sa sitnim belim tačkicama.

Sočna je jabuka, oštrog, kiselkastog ukusa, slično Greni Smitu.

Nije samooplodna sorta jabuke već su joj potrebni oprašivači. Oprašivači su joj: Ajdared, Breburn, Fudži, Gala, Zlatni Delišes.

Sazreva polovinom oktobra meseca.

Sadnice Jabuke Rajnders

sadnice jabuke - jabuka rajndersSadnice Jabuke - Jabuka Rajnders

Klon je sorte Zlatni Delišes i trenutno je najzastupljenija sorta sadnica jabuke u Evropi. Najvažnija karakteristika ovog klona, koja je razlikuje od Zlatnog Delišesa, je potpuno odsustvo rđaste prevlake na plodu. Ovim je dobijen plod koji je potpuno gladak.

Sazreva krajem septembra meseca.

Sadnice Jabuke Gloster

sadnice jabuke - jabuka glosterSadnice Jabuke - Jabuka Gloster

Ova sorta sadnice jabuke vodi poreklo iz Nemačke. Nastala je ukrštanjem Glockenapfel i Ričareda.

Plod je krupan do vrlokrupan, zarubljeno kupastog oblika. Osnovne boje svetlo zelene , a dopunska je jednolično crvena. Slatkog i blago nakiselog, aromatičnog ukusa je. Pokožica je debela, žilava, glatka i suva.

Spada u visokoproduktivne, plantažne sorte sadnica jabuke. Dobro služi i kao oprašivač za druge sorte jabuke.

Sazreva u drugoj polovini septembra meseca.

Sadnice Jabuke Gala

sadnice jabuke - jabuka galaSadnice Jabuke - Jabuka Gala

Ova sorta sadnice jabuke vodi poreklo sa Novog Zelanda.

Gala jabuke su pokrivene tankom žutom do narandžastom kožom, istaknutom ružičastom do crvene trake koje variraju u nijansi u zavisnosti od zrelosti jabuka. Njihovo gusto meso je kremasto žuto i oštro, nudi blago slatku aromu. Plodovi jabuke sorte Gala, kojima je dozvoljeno da dostignu vrhunac svoje slatkoće na drvetu, imaće dublji crveni ton i nešto slasniji ukus.

Natala je ukrštanjem između Zlatnog Delišesa i Kidovog oranžnog crvenog, jabuka Gala je trenutno jedna od najaktuelnijih jabuka na svetu. Ima impresivnu liniju, koja se odnosi i na sorte Delicious i Cok Orange Pippin. Takođe je roditelj nekoliko vrsta, kao što su Jazz, Roial Gala i Pacific Rose.

Gala jabuke su odlično voće, jer imaju niske kalorije, visok sadržaj vode i nude dobru količinu vitamina A, C i B. Takođe sadrže dijetetsko vlakno poznato kao pektin, za koji se pokazalo da smanjuje nivo holesterola i pomaže u sprečavanju srčanih napada. Takođe sadrže tragove bora, koje se nadovezuju za njegovu sposobnost da pomognu u izgradnji jakih kostiju.

Sazreva u drugoj polovini avgusta meseca.