Tuja Kompakta

Tuja Kompakta - glavne karakteristike

Tuja Kompakta - glavne karakteristike

Tuja Kompakta ili latinski naziv  Thuja orientalis 'Compacta' - Tuja istočnog tipa, uskog i izuzetno kompaktnog oblika. Četine su zelene boje leti, a zimi poprimaju bakarnu nijansu. Raste do 4m visine, a u širinu ide do 1,5m i nije zahtevna u pogledu kvaliteta zemljišta. Dobro podnosi korektivno orezivanje.

Uslovi koji joj pogoduju: Tuja Kompakta nije zahtevna po pitanju pozicije sadnje, mada se više preporučuje sunčana pozicija. Prijaju joj sunčana mesta i umereno zalivanje. Voli rastresita plodna zemljišta koja se dobro dreniraju, ali uspeva i u težim zemljištima. Ukoliko je sadimo na glinastim, teško propustivim zemljištima, potrebno je da u sadnu jamu unesemo veću količinu separiranog peska, najčešće granulacije jedan. Na ovaj način bitno popravljamo fizičke osobine zemljišta u koju sadimo ovu tuju. Tako stvaramo uslove da se zemljište dobro drenira.

Primena: Tuja Kompakta lepo izgleda i samostalno i u grupi sa višim žbunovima. Sadi se pojedinačno ili u kompoziciji sa ostalim sadnim materijalom. Zbog svoje jarko žute zlatne boje daje odličan kontrast i odlično se kombinuje sa šibljem i niskim lišćarima svetlo crvenih nijansi. Odlično izgleda na malčiranim površinama, pogotovu ako je malč crvene boje zbog velikog kontrasta.

Orezujemo je krajem marta, početkom aprila, umereno po ivici, kako bi zadržala gustu stubastu formu. Umereno zalivanje, poželjno malčiranje. Prilikom sadnje treba voditi računa da supstrat bude vodopropustan, odnosno da se voda ne zadržava. Usled dužeg zadržavanje vode dolazi do truljenja korena i odumiranja pojedinih grana, ponekad i cele biljke.

Podjednako dobro uspeva u direktnoj sadnji u dvorištu, vrtu kao i u saksijama, žardinjerama.

Po brzini rasta, Tuja Kompakta spadaju u srednjorastuće (godišnji prirast i do 30cm u odgovarajućim uslovima). Orezivanjem se određuje visina po želji. Idealna za žive ograde.

Rasadnik Tojkic - Vrhunske Sadnice uvek povoljno!

Najvažnije što smo naucili od svojih predaka, na koje smo posebno ponosni, je ljubav prema poslu kojim se bavimo. Iz tog razloga kalemljenje, proizvodnja i gajenje sadnica predstavljaju za nas nešto mnogo više od posla - ljubav i zadovoljstvo!

Sadnice Voca, Ukrasno Šiblje, Ruže i  Tuje !

Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, ne ustrucavajte se, kontaktirajte nas!

RASADNIK TOJKIC
Adresa: Komorane bb, 37254 Konjuh, Srbija
Mobilni: (+381) 062 120 56 04
Email: rasadniktojkic(at)gmail.com

Leave a Reply