SADNICE KAJSIJE - RASADNIK TOJKIĆ

Sadnice Kajsije - Kajsija (lat. Prunus armeniaca) je listopadno drvo koje za plod ima koštičavo voće, poznato i pod nazivom marelica.

Kajsija je poreklom iz centralnih delova Azije i polako se širila duž puta svile. Za vreme Rimskog carstva je stigla do Evrope i Rimljani su je prošilili širom svog carstva. Uspeva u krajevima sa umerenom klimom. Stara je preko 4000godina. Iz Kine je na Sredozemlje doneo Aleksandar Veliki.

Sadnice kajsije dostižu visinu od oko 6m u proseku. Plodovi su uvek narandžaste boje samo variraju po nijansama od sorte do sorte. Plodovi u sredini imaju košticu po obliku sličnu bademu. Koštica se može i upotrebljavati umesto badema, ali i za dobijanje rakije ili ulja, ali sa njima treba biti umeren jer velika količina može biti toksična. Koštica kajsije sadrži vitamin B17 koji ima antikancerogeno dejstvo, ali je toksičan u većim količinama. Dnevno je dozvoljeno uneti 6 do 10 koštica kajsije.

Plodovi se ne mogu dugo čuvati, pa se koristi dosta za preradu u džemove, pekmeze, kompote i rakije.

Kako ima ran period cvetanja trebalo bi za podizanje većih zasada uzimati kasnije sorte. Na taj način se može smanjiti mogućnost da prolećni mrazevi unište čitav rod.

Voćnjaci pod sadnicama kajsije zahtevaju nešto više nege u odnosu na druge voćnjake.

Drvo kajsije može da živi dugo, ali ono neće rađati posle nekog vremena. One rađaju 20-25 godina posle toga ovo je samo ukrasno drvo.

Jedna od najinteresantnijih činjenica za sadnice kajsije jeste da je drvo kajsije samooplodno. To znači da za oprašivanje ne zahtevaju više od jednog stabla, tako da možete posaditi nekoliko stabala ili možete imati samo jedno stablo kajsije koje raste u vašem dvorištu.

Kajsije su bogate vitaminom A koji je izuzetno značajan za naš vid. Ne sadrži masne kiseline, holesterol i sl. Spada u veoma zdravo voće. U količini od 100 grama sirovih kajsija ima 48 kalorija i ova količina kajsija sadrži 11% ugljenih hidrata, 1% proteina, manje od 1% masti i 86% vode. Sirove kajsije su umereni izvor vitamina A i vitamina C (12% dnevnih vrednosti), sadrži i dosta karotina odakle i potiče njena izrazito narandžasta boja.

Kod nas se kajsija najviše koristi za proizvodnju džemova, sokova  i sl., dok se u svetu najviše koristi za sušenje.

Ponosni na svoju prošlost ... okrenuti ka budućnosti!

Voćne sadnice - Rasadnik Tojkić

Sadnice Kajsije - Rasadnik Tojkić

Sadnice Kajsije koje imamo u ponudi:

Sadnice Kajsije koje Vam možemo ponuditi mi iz Rasadnika Tojkić:

Sadnice Kajsije Mađarska Najbolja

sadnice kajsije - kajsija madjarska najboljaSadnice Kajsije - Kajsija Mađarska Najbolja

Ova sorta kajsije vodi poreklo iz Mađarske. Spada u bujne sorte koje dobro, obilno i redovno rađaju.

Plodovi su kajsije okruglog oblika i srednje veličine do krupni. Narandžaste je boje sa crvenim pegama. Meso ploda je narandžaste boje, sočno, slatkog ukusa, blago nakiselo i dobro se odvaja od koštice.

Sazreva u prvoj polovini jula meseca.

Sadnice Kajsije Novosadska Rodna

sadnice kajsije - kajsija novosadska rodnaSadnice Kajsije - Kajsija Novosadska Rodna

Ova sorta kajsije vodi poreklo iz Srbije. Umereno bujna je sorta sadnice kajsije.

Plodovi su kajsije okruglog oblika i krupni. Narandžaste je boje, a sa sunčane strane crvene. Meso ploda je narandžaste boje, sočno, slatkog ukusa. Zbog velike količine šećera koju sadrži, pogodna je za proizvodnju rakije.

Sazreva u polovinom jula meseca.

Sadnice Kajsije Roksana

sadnice kajsije - kajsija roksanaSadnice Kajsije - Kajsija Roksana

Ova sorta kajsije vodi poreklo iz Avganistana. Slabo je bujna sorta sadnice kajsije.

Plodovi su kajsije okruglog oblika i vrlo su krupne. Jarko je narandžaste boje, skoro do crvene. Meso ploda je takođe narandžaste boje, sočno, izuzetno slatkog ukusa, tvrdo i veoma lako se odvaja od koštice.

Delimično je otporna na virus šarke.

Sazreva krajem jula i početkom avgusta meseca.

Sadnice Kajsije Kečkemetska Ruža

sadnice kajsije - kajsija keckemetska ruzaSadnice Kajsije - Kajsija Kečkemetska Ruža

Ova sorta sadnice kajsije vodi poreklo iz Mađarske.

Plodovi su kajsije okruglog oblika srednje veličine. Pokožica je žuta, a sa osunčane strane je narandžasta. Meso ploda je bledo žuto. Veoma je lepog ukusa što joj je glavna konkurentska prednost.

Plodovi dobro podnose transport i veoma su ukusni što je prednost ove sorte u odnosu na druge sorte sadnice kajsije.

Rano prorodi i u povoljnim godinama obilno rađa. Sazreva u drugoj polovini jula.

Sadnice Kajsije Nju Džersi

sadnice kajsije - kajsija nju dzersiSadnice Kajsije - Kajsija Nju Džersi

Ova sorta sadnice kajsije vodi poreklo iz Amerike i veoma je zastupljena. Ovi plodovi imaju visoku cenu na tržištu. Ima odličnu rodnost i kvalitetne plodove.

Stablo ove sorte kajsije je srednje bujno. Pokožica je žuta do oranž-žuta, meso srednje čvrstine zlatno žuto, veoma ukusno. Plodovi su krupni, okruglog su oblika. Meso ploda se jednostavno odvaja od koštice. Slatko nakiselog je ukusa.

Ono što je bitno napomenuti je da plodovi otpadaju u punoj zrelosti pa se treba brati malo pre punog sazrevanja.

Sazreva krajem juna i početkom jula meseca.