SADNICE BADEMA - RASADNIK TOJKIĆ

Sadnice Badema potiču iz sredozemnog klimatskog regiona Bliskog istoka, na istoku do reke Iamune u Indiji. Proširili su ga ljudi u drevnim vremenima duž obala Mediterana u severnu Afriku i južnu Evropu, a potom su prevezeni u druge delove svijeta, naročito u Kaliforniji, Sjedinjene Države.

Badem je listopadno drvo, raste 4-10 m u visinu i do 30 cm u prečniku. Mlade grančice su u početku zelene, postaju svilene gde su izložene sunčevoj svetlosti, a potom i sive u drugoj godini. Listovi su dugi 7-12cmsa nazubljenom ivicom. Cvetovi su bele do bledo roze boje, prečnik 3-5 cm sa pet latica, proizvedenih pojedinačno ili u parovima i pojavljuju se pre lišća početkom proleća. Sadnice badema najbolje rastu u mediteranskim klimatskim uslovima, toplim i suvim letima i blagim i vlažnim zimama. Optimalna temperatura za njihov rast je između 15 i 30 ° C.

Sadnice badema počinju rađati u trećoj godini godini nakon sadnje. Dostižu punu rodnost od pet do šest godina nakon sadnje. Sadnice badema sazrevaju u jesen, 7-8 meseci nakon cvetanja.

Plod sadnice badema meri 3,5-6 cm dužine. Spoljna obloga je gust, kožni, sivo-zeleni kaput, koji se naziva trup. Unutar trupa je retikulisana, tvrda, drvenasta ljuska koja se zove endokarp. Unutar ljuske je jestivo seme, koje se obično naziva orah. Generalno, jedno seme je prisutno, ali povremeno se pojavljuju dva.

U 2014., svetska proizvodnja badema iznosila je 2,7 miliona tona, dok su Sjedinjene Države dobile 57% od ukupnog broja. Kao drugi i treći vodeći proizvođači, Španija i Australija zajedno su doprinele 13%.

Bademi su cenjeni za upotrebu u slatkišima, za dobijanje bademovog mleka, u konfekciji, kao i za dobijanje ulja, sirupa i sl.

Sadnice Badema su pogodne za većinu domaćih proizvođača zbog svoje male, kompaktne prirode.
Mirisni cvetovi sadnice badema su veoma atraktivni za pčele i druge insekte i pružaju odličan izvor hrane za ove nosače polena u rano proleće.

Uživajte u domaćim bademima, koji počinju da se razvijaju između 2 i 4 godine (nakon sadnje) i stalno povećavaju proizvodnju svake godine posle zrelosti.

Kod sadnje sadnice badema korisno je znati da badem ne toleriše previše mokro tlo i izuzetno je podložno prolećnim mrazevima pa ga od toga treba zaštititi. Sadnice badema zahtevaju blage, vlažne zime i vruća, suva leta puna sunca. Ako vaš region ne spada u ove parametre, malo je verovatno da su sdadnice badema za Vas. Pored toga, vrlo malo sorti badema su samooplodne sorte, pa je zato neophodno posaditi najmanje dve sadnice.

Primena azota i organskih đubriva pomaže u rastu sadnica badema. Ovo drveće ima visoke potrebe prema azotu (N) i fosforu (P).

Ponosni na svoju prošlost ... okrenuti ka budućnosti!

Voćne sadnice - Rasadnik Tojkić

Sadnice Badema - Rasadnik Tojkić

Sadnice Badema koje imamo u ponudi:

Sadnice Badema koje Vam možemo ponuditi mi iz Rasadnika Tojkić:

Sadnice Badema Markone

sadnice badema markoneSadnice Badema Markone su posebna sorta badema iz Španije.

Njihova popularnost je u porastu. Spada u bademe srednje krupnoće, ali mu je cena 20% veća od drugih sorti badema.

Kao i većina sadnica badema, osetljiv je na rane mrazeve, ali dobro podnosi sušne periode. Prosečna masa jezgra je 1,7 grama, a popunjenost jezgra je 39%. Plod je bogat uljima.

Samoplodan je, što je jedna od prednosti ovih sadnica badema.

Sazreva polovinom i krajem septembra.
Kao podloga se koristi vinogradarska breskva.