RUŽE STABLAŠICE - RASADNIK TOJKIĆ

Ruže Stablašice - Stablašice su princeze među ružama. Svojom specifičnošću, dekorativnošću i izuzetnom lepotom dominiraju svakim prostorom u kom se nađu.

Ruže stablašice se zapravo sastoje iz tri ruže. Prva ruža daje stablašici koren, na nju se kalemi druga ruža koja daje stablo i visinu stablašici i na kraju se kalemi treća ruža koja joj daje lepotu - cvet.

Osnovna podela ruža stablašica je na uspravne i padajuće forme. Visina stabla može biti od 40, 60, 90 do 140 cm. Visoke stablašice su obično padajuće forme. Kao izuzetno atraktivne izdvajaju se dvobojne stablašice, žuto-crvena, belo-crvena.

Ne zahtevaju drugačiju zaštitu u odnosu na druge vrste ruža. Jedina razlika je orpornost na zimske mrazeve. Ruže stablašice su osetljivije na niske temperature zato krošnju treba zaštiti papirom ili kesom.
Ruže stablašice obavezno orezivati na jesen kako sneg ne bi polomio stablo. Kuglaste forme orezujte kao čajevke, a kod padajućih formi grane skratite na polovinu.

Veoma su pogodne za sadnju u vrtovima ali i u urbanim prostorima, u saksijama, na terasama, ispred reprezentativnih ulaza, lokala. Ove ruže su nekada bile ukras isključivo kraljevskih vrtova, a danas su svima dostupne.

Ponosni na svoju prošlost ... okrenuti ka budućnosti!

Voćne sadnice, Sadnice tuja, Četinara i Ruža - Rasadnik Tojkić