RUŽE STABLAŠICE - RASADNIK TOJKIĆ

Ruže Stablašice - Stablašice su princeze među ružama. Svojom specifičnošću, dekorativnošću i izuzetnom lepotom dominiraju svakim prostorom u kom se nađu.

Stablašice se zapravo sastoje iz tri ruže. Prva ruža daje stablašici koren, na nju se kalemi druga ruža koja daje stablo i visinu stablašici i na kraju se kalemi treća ruža koja joj daje lepotu - cvet.

Osnovna podela ruža stablašica je na uspravne (kuglaste) i padajuće forme. Visina stabla može biti do 140 cm. Naše ruže su trenutno visoke oko 120cm. One od 140cm su obično padajuće forme. Kao izuzetno atraktivne izdvajaju se dvobojne stablašice, žuto-crvena, belo-crvena.

Ne zahtevaju drugačiju zaštitu u odnosu na druge vrste ruža. Jedina razlika je orpornost na zimske mrazeve. Stablašice su osetljivije na niske temperature zato krošnju treba zaštiti papirom ili kesom. 

Prodaja Ruža Stablašica 2023 AKCIJA PRECRTANO

Kratka uputstva oko sadnje ruže stablašice:

Ruže će uspeti na svakom mjestu koje ima dovoljno svetlosti, one ne moraju tokom celog dana biti izložene suncu. Postoji velik broj ruža koje će uspeti i u polusenci. Izbegavajte mesta gde su jaki vetrovi ili mesto koje je na promaji jer ružama stablašicama treba pozicija gde je strujanje vetra normalno. Tlo za uzgoj stablašica mora biti dobro drenirano, a najbolje će uspeti na kvalitetnom humusnom tlu. Bilo bi dobro da izbegavate sadnju ruža stablašica na glinovitom tlu jer one zadržavaju vodu u području korena, a to može dovesti do propadanja biljke.

Kod sadnje stablašica, potrebno je postaviti kolac blizu debla. Naime, kolac će zaštiti ružu od jačih vetrova i loma. Imajte na umu da je lepše videti ružu učvršćenu bambusovim kolcem, nego onim za paradajz. Oko sadnice ruže stablašice potrebno je okopavanje i vodite računa da oko stabla ne zaraste trava. Ove biljke je najbolje gnojiti zrelim stajskim gnojivom ili nekim drugim organskim gnojivom. Nemojte preterivati jer možete spaliti biljku.

Razlika je u sledećem:
– krošnju stablašice zaštititi preko zime (papirom, najlonom, jutenom vrećom i sl.) kako se ne bi smrznula
– osigurati potporu (štap zabijen u zemlju) kako bi ruže stablašice zaštitili od lomljenja (uslijed vjetra, težine krošnje i sl.).
Ruže stablašice obavezno orezivati na jesen kako sneg ne bi polomio stablo. Kuglaste forme orezujte kao čajevke, a kod padajućih formi grane skratite na polovinu.

Veoma su pogodne za sadnju u vrtovima ali i u urbanim prostorima, u saksijama, na terasama, ispred reprezentativnih ulaza, lokala. Ove ruže su nekada bile ukras isključivo kraljevskih vrtova, a danas su svima dostupne.

Sezona prodaje sadnice ruža je od kraja oktobra do sredine marta. U ostalom delu godine mogu se prodavati samo sadnice ruža koje su posađene u saksije

Ponosni na svoju prošlost ... okrenuti ka budućnosti!

Voćne sadnice, Sadnice tuja, Četinara i Ruža - Rasadnik Tojkić

ruže stablašice