UKRASNO ŠIBLJE - RASADNIK TOJKIĆ

Ukrasno šiblje čine zapravo biljke koje se uzgajaju u dekorativne svrhe i koriste se u projektima vrtova i ulepšavanju dvorišta, kao kućne biljke, za rezano cveće ili kao  eksponati. U svakom slučaju, ukrasno šiblje se sadi i uzgaja i zbog uživanja, uživanja u vrtu, uživanja posetilaca na javnim površinama, u javnim ustanovama, uživanja u kući i sl. Ukrasno šiblje pruža zaštitu od sunca, vetra, čini prirodnu ogradu, štiti nas od prašine ili buke … kako kome treba u njegovom vrtu.

Ukrasno šiblje nam pruža raznolikost oblika, boja i mirisa.

Većina vrtova ima prostora za najmanje jedno malo ukrasno drvo. Ovo ukrasno šiblje daje okvir i strukturu bašti i pruža bar malo senke.

Gajenje ovih biljaka, nazvano floricultura, čini glavnu granu hortikulture.

Ponosni na svoju prošlost ... okrenuti ka budućnosti!

Voćne sadnice, Sadnice tuja, Četinara i Ruža - Rasadnik Tojkić

Ukrasno Šiblje - Rasadnik Tojkić

Ukrasno Šiblje koje imamo u ponudi:

Ukrasno šiblje koje Vam možemo ponuditi mi iz Rasadnika Tojkić:

 • Hibiskus
 • Žalosni Dud
 • Žalosna Breza
 • Parkovska Breza
 • Dud
 • Kuglasti Jasen
 • Običan Jasen
 • Žalosni Brest
 • Magnolija
 • Bagrem
 • Topola
 • Ligostrum
 • Ukrasna Šljiva
 • Ukrasna Trešnja
 • Vrba

Hibiskus

hibiskusSadnice Hibiskusa kao Ukrasno Šiblje se u celom svetu gaje zbog njihovih raskošnih cvetova ili se koriste kao ukrasno žbunje. Hibiskus je glavni sastojak mnogih biljnih čajeva.

Hibiskus obično raste kao drvce, obuhvata biljke najčešće malog i patuljastog rasta.
Doba cvetanja zavisi od mesta na kojem raste. Najčešće je to od kasnog proleća do rane jeseni. Broj cvetova zavisi od veličine biljke. Najčešće se radi o cvetu sa 4 do 8 latica, čija veličina iznosi od 1 do 20 cm. Cvetovi su raznobojni. Zastupljene su gotovo sve nijanse crvenih, belih, narandžastih, plavih, rozih i ljubičastih boja. Neretko znaju da budu i šareni. Miris hibiskusa u najvećoj meri je blagih nota.

Ukoliko se hibiskus gaji kao kućna biljka, najbolje je ne izlagati ga temperaturama ispod 10°C i iznad 27°C. Ukoliko se drži na idealnoj temperaturi od oko 20°C, biljka će cvetati neprekidno tokom godine. Prevelika količina vode može prouzrokovati truljenje korena, te se preporučuje da se hibiskus zaliva umereno, shodno godišnjem dobu. Svež vazduh i velika vlažnost pripomažu rastu i razvoju biljke.

Nedostatak vlage može prouzrokovati opadanje pupoljaka, dok se sitnjenje listova i necvetanje vezuje za nedostatak minerala u zemlji. Do opadanja listova dolazi zbog neravnomernog zalivanja tokom godine.

Žalosni Dud

zalosni dudSadnice Žalosnog Duda kao Ukrasno Šiblje. Žalosni Dud je listopadno drvo, povijenih grana, visine do 3m. Grane mu se poput slapova spuštaju do zemlje. Listovi sjajni, tamno zeleni, na jesen žuti. Dostiže visinu do 3-4m. Dobro podnosi niske temperature i sušu. Plodovi su bele boje i jestivi su. Potrebna mu je umerena količina vode. Traži dosta sunca.

Svakog proleća potrebno je orezati sve letoraste na 2-3 pupoljka. Tanke i sitne grančice treba ukloniti. Grane se rezanjem mogu održavati na potrebnoj visini i širini.

Nezaboravan prizor ostavlja u zimskom periodu, kad se njene grane "okite" injem. 
Jedna je od najčešće korišćenih sadnica sa žalosnom koršnjom u našim parkovima.

Žalosna Breza

zalosna breazaŽalosna Breza kao Ukrasno Šiblje potiče sa istoka SAD.

Koren joj je jako razvijen. Drvce nepravilno kišobranaste krošnje. Dostiže visinu do 6 m i širinu do 4 m. Grane i grančice viseće, poput grive, dopiru do zemlje. Ima skromnije zahteve od domaćih hrastova i bolje podnosi senku. Otporna je na vetar. Ne odgovaraju joj krečna zemljišta.

Zbog dekorativnog izgleda, pogotovu u jesen, kada listovi dobijaju zlatno žutu boju, sve više se gaji u parkovima i javnim površinama.
Drvo široko zaobljene krošnje prečnika do 4 m.

Otporna je na niske temperature. Odgovara joj umereno vlažno i vlažno zemljište.
Kora joj je bele boje.

Parkovska Breza

parkovska brezaParkovska Breza kao Ukrasno Šiblje - Breze su neizostavni elemenat gotovo svake zelene površine, čak i onih najmanjih. Razlog tome svakako je svetla kora zbog koje su vrste ovog roda dekorativne tokom cele godine, čak i zimi. Tokom proleća krase ih cvetne rese, a jesenja boja lišća neizostavni je elemenat jesenjeg kolorita svakog vrta.

Zahvaljujući otpornosti i prilagodljivosti najsurovijim uslovima ove pionirske vrste veoma mnogo se koriste u pošumljavanju goleti.
Brzorastuća je vrsta (50 cm godišnje), pogodna za pošumljavanje. 
Može da živi sto do dvesta godina, da dostigne visinu i do par desetina metara i prečnik krošnje nekoliko metara.

Breza crpe puno vode, pa se često sade na vlažnim terenima kao pomoć pri odvodnjavanju.

Dud

dudSadnice Duda  kao Ukrasno Šiblje -Dud, poznat i kao murva (lat. Morus), je rod višegodišnjeg listopadnog drveća i grmlja iz istoimene porodice (Moraceae). Ovaj rod obuhvata 10—16 vrsta, raširenih u umerenom i suptropskom pojasu severne polulopte. Najveći broj vrsta potiče iz Azije. Biljke su jednodome ili dvodome. Listovi su jednostavni, naizmenično raspoređeni. Cvetovi su jednopolni, sakupljeni u guste rese (muške cvasti su duguljaste, ženske okruglaste). Plodovi su tesno slepljeni na zajedničkoj osovini i srasli među sobom, čineći tako plodove cvasti (dudinje, murve) koje su jestive.

U Srbiji se uglavnom gaje beli i crni dud. Osim u ishrani i za proizvodnju rakije (dudovača), beli dud (njegov list) se koristi i kao hrana za larve svilene bube.

Kuglasti Jasen

kuglasti jasen

Kuglasti jasen  kao Ukrasno Šiblje (lat. Fraxinus angustifolia“ Globosa“)

Listopadno drvo kuglaste forme. Cveta u aprilu, pre listanja, cvetovi su crvenkasto smeđi. U jesen listovi su u raznim nijansama crvene, veoma dekorativni. Izuzetno zanimljiva i privlačna forma, pravilne, okrugle, guste krošnje, visine 5 m širine krune 3 m. Cveta pre listanja, u rano prolecće, a dekorativan je zbog oblika krošnje, koji ga čini izuzetno pogodnim za drvorede. Kao varijetet domaće vrste otporan je i na zimske i na letnje temperature našeg područja. Najviše mu odgovaraju duboka i sveža zemljišta na osunčanim položajima.

Pogodan je i za manje vrtove, kao detalj na travnjaku, ali je prava šteta, zbog izuzetno atraktivnog oblika krune, ne iskoristiti je za manje drvorede ili upadljive položaje na ulazima, uz staze

Jasen

obican jasenSadnice Običnog Jasena kao Ukrasno Šiblje - Latinski naziv: FRAXINUS EXCELSIOR
Beli jasen je drvo visoko od 10 do 40 m. Cveta u aprilu i maju.Plod je krilata orasica. Rasprostranjenost-Raste svuda ,a najvise na vlaznim mestima.

Lekoviti delovi belog jasena su kora i listovi.

Narodna imena:beli jasen,veliki jasen,zensko jasen,lučkojasen,luškui jasen,običan jasen,poljski jasen.

Žalosni Brest

zalosni brestSadnice Žalosnog Bresta kao Ukrasno Šiblje ili Ulmus glabra Huds. 'Pendula'

Izuzetno lepo drvce izrazito kišobranaste krošnje, grana povijenih do zemlje i krupnih, tamnozelenih listova. Dostiže visinu do 5 m. Češći su niži primerci. Širina obično prelazi visinu.

Koristi se pojedinačno u vrtovima i parkovima. Veći primerci su pogodni za natkrivanje mesta za sedenje.

Magnolija

magnolijaSadnice Magnolije kao Ukrasno Šiblje - Magnolija je jedna od omiljenih biljaka svakog baštovana. Kada se, u rano u proleće, otvore cvetovi na golim granama, oni ne mogu a da ne privuku pogled svakog prolaznika.

Poznato je kao drvo ili grm koji sporo raste, ali može dostići visinu do 5m. Uglavnom su otporne na niske temperature.

Najbolje se razvijaju na osunčanim položajima. Senku ne podnose najbolje.

Najčešće se sade same na travnjacima ili pored objekata, kao detalj na ulazima i prilazima a mogu se primeniti i za alejnu sadnju.

Bagrem

Sadnice Bagrema kao Ukrasno Šiblje se, kao ukrasne sadnice, koriste za drvorede ili žive ograde.
Bagrem je listopadno drvo poreklom je iz jugoistočnog dela SAD.

Stablo može da naraste do 25 m, a debljina mu može biti do 50 cm. Kora je tamnosmeđa i izbrazdana. Izdanci su dugi i šiboliki, crvenosmeđi, glatki i sjajni i ravnomerno rebrasti. Na njima su parovi spiralno raspoređenih trouglastih trnova, koji su krupni, jaki i zašiljeni. Koren mu je dobro razvijen.

Cvetovi u grupama od 15 do 20 formiraju viseće grozdaste cvasti duge do 20 cm. Lepo mirišu i medonosni su. Cveta od aprila (ukoliko je toplije vreme) do maja ili juna.

Prilagođava se svakom tipu zemljišta, pa se ovom vrstom pošumljuju tereni poput peščara i bujičnih područja, ali i goli tereni.

Topola

topolaSadnice Topole kao Ukrasno Šiblje - Topola je listopadno drvo, naraste u visinu od 20-30 metra. Krošnja je u obliku piramide. Topola je vrsta lišćara koja se sve više traži na području Srbije, a i svetu.

Drvo topole koristi se za izradu velikog broja različitih proizvoda u preradi drveta. Na panjevima topole mogu se uzgajati pečurke bukovače i šitaki.

Topola se odlikuje izuzetno brzim rastom i kratkim proizvodnim ciklusom.

Njena staništa su aluvijalna, peskovita zemljišta ravničarskih i nižih brdskih područija do oko 300m nadmorske visine.

Ligustrum

ligustrumSadnice Ligustruma kao Ukrasno Šiblje - Ligustrum ili sadnice zive ograde.

Ligustrum je poluzimzelena biljka, što znači da kod slabijih zima skoro potpuno zna zadržati i lišće. Najpopularnija biljka za žive ograde. Poluzimzeleni zbun poreklom iz Japana. Lišće ovalno, tamnozeleno, a postoje i sorte sa šarenim lišćem. Cvetovi sitni, beli, u piramidalnim cvastima, dugim oko 10 cm. Medonosna je biljka. Plodovi su loptasti, crni, oko 6 mm. Koren razgranat, sa puno sitnih žila.

Biljka bez naročitih zahteva. Koristi se za biljne ograde, ali se može saditi i pojedinačno ili u manjim grupama. Šarenolisne odlike pogodne i za žardinjere.

Sadi se u 2 reda, razmak između redova 15- 20cm. U redu na 1 metar dužni sadi se 10-12 komada.

Ukrasna Šljiva

ukrasna sljivaUkrasna Crvenolisna Šljiva - Niže drvo, visine do 8 m, dosta pravilne, ovalne krošnje širine do 5 m. Može se oblikovati i u žbunastoj formi sa više stabala iz osnove.

Tokom celog vegetacionog perioda krasi je gusta krošnja purpurno crvenih listova, a već krajem marta i u aprilu javljaju se cvetovi tamno ružičaste boje. Krajem maja javljaju se i purpurno crveni plodovi prečnika do 2 cm.

Najbolje raste na umereno vlažnim, dobro dreniranim, hranljivim zemljištima.

Trešnja

ukrasna tresnjaSadnice Trešnje - Ukrasna trešnja je izvanredno dekorativna forma. Ima listove intenzivno ljubičaste boje sa prelepim roze cvetovima. Cevat tokom aprila i maja.

Raste u formi malog drveta, visine 2 - 3 m i isto toliko široke krošnje. Izuzetno otporna biljka koja podnosi zimske temperature i do -40ºC.

Dobro uspeva na svim tpovima zemljišta, čak i siromašnim, uz umerenu vlagu. Zahteva sunčane položaje.

Vrba

vrbaSadnice Vrbe - Vrba je naziv za biljke iz roda Salix. Najčešće je u pitanju drvo, mada može imati i formu žbuna, ili prizemne biljke.

Kora stabla je siva i ispucala. Grane su tanke i dosta savitljive, mada često dolazi do lomljenja grana zbog njihove krtosti. List je uglavnom uzak i zašiljen na vrhu, tamnozelene boje na licu i nešto svjetliji na naličju.

Raste obično na vlažnim područjima, uz reke ili na močvarnoj podlozi.

Njena kora se od davnina koristi za pravljenje čaja koji ublažava bolove i pospešuje izlučivanje otrovnih materija iz organizma. Osim kore koriste se i mladice sa pupoljcima na vrhu.