STUBASTE SADNICE VOĆA - RASADNIK TOJKIĆ

Stubaste sadnice voća rastu, kako im i samo ime kaže u vidu stuba. Nova su forma voća. Kod nas su se počele pojavljivati u poslednjih 20 godina, ali i dalje za većinu predstavljaju egzotiku. Stubasta forma voćke je veoma interesantna kada je u pitanju gajenje jabuka, kako za sadnju uz kuću jer zauzima malo mesta tako i za velike voćnjake jer omogućava da se posadi 10.000 sadnica po hektaru.

Mogu se saditi na otvorenom (napolju) ili u saksijama. Stubaste sadnice voća pored proizvoda koje daju mogu služiti i kao dekoracija.

Sade se na rastojanju od 0,5m u redu pa naviše. Mnogi od njih naprave zeleni zid. Mogu narasti i preko 6m visine ali svako ih može pustiti da narastu do željene visine tako što će ih posle par godina orezati na željenu visinu (obično oko 2m).

Plodovi su odličnog ukusa i krupnoće. Ne zahtevaju veliko održavanje u pogledu orezivanja i zaštite. Sadnice ne izmrzavaju.

Rasadnik Tojkić nudi Stubastu Jabuku, Stubastu Breskbu i Stubastu Višnju.

Ponosni na svoju prošlost ... okrenuti ka budućnosti!

Voćne sadnice - Rasadnik Tojkić

Stubaste Sadnice Voća - Rasadnik Tojkić

Stubaste Sadnice Voća koje imamo u ponudi:

Stubaste Sadnice Voća koje Vam možemo ponuditi mi iz Rasadnika Tojkić:

Stubaste Sadnice Voća - Stubasta Jabuka

stubaste sadnice voca - stubasta jabukaStubaste Sadnice Voća - Stubasta Jabuka

Stubaste jabuke su omiljene i popularne iz više razloga, a najviše zbog toga što brzo posle sadnje počinju da rađaju, ali i zato što su izuzetno dekorativne.

Prednost stubaste jabuke u odnosu na druge sorte je u tome što se na malom prostoru može posaditi veliki broj sadnica. Stablo se ne grana pa mu za razvoj nije potrebno mnogo prostora.

Stubaste jabuke se gaje na razmaku od oko pola metra. Ako se sade u redovima, razmak između dva reda treba da bude oko 1,2m kako bi bilo dovoljno prostora za rad oko sadnice, okopavanje, rezidbu, prskanje i sl.

Optimalno je da u zasadu budu bar tri različite sorte koje rađaju istovremeno i imaju isti vek trajanja.

Stubaste Sadnice Voća - Stubasta Kruška

stubaste sadnice voca - stubasta kruškaStubaste Sadnice Voća - Stubasta Kruška

Stubasta kruška je pogodna za sadnju u dvorištima, okućnicama, saksijama. Sadnice stubaste kruške ne zauzimaju veliki prostor. Pogodne su za sadnju pored ograda ili staza, za sadnju u vidu drvoreda.

Sadnice stubaste kruške su bujne i mogu da porastu i do 4m visine. Postoji više sorti i one se, između ostalog, razlikuju po tome što neke rastu do 2m, neke do 3m, a neke i do 4m visine.

Sadnice stubaste kruške dosta rađaju, a plodovi su srednje krupnoće.

Uglavnom sve sorte stubaste kruške su srednje tolerantne na bolesti i štetočine

Sazrevaju polovinom septembra meseca.

Stubaste Sadnice Voća - Stubasta Trešnja

stubaste sadnice voca - stubasta trešnjaStubaste Sadnice Voća - Stubasta Trešnja

Stablo je vrlo interesantnog oblika i dostiže visinu do 2m. Plodovi su srednje krupni, tamno roze boje.

Stubaste trešnje se gaje prve dve godine uz pomoć naslona, da bi se formirala idealno prava uspravna kordunica i sprečilo krivljenje voćke usled vetra. Sve radne operacije se obavljaju sa zemlje jer visina voćaka ne prelazi 2 m u punoj rodnosti.

Može se saditi na međusobnom razmaku od 1m i razmaku između redova od 3m.

Uspešno se gaje kako na otvorenim poljima tako i u saksijama. Ovoj sorti trešnje ne trebaju oprašivači.

Sadnice stubaste trešnje sazrevaju krajem juna meseca. Podloga je divlja trešnja.

Pogledajte i ostale naše sadnice - Rasadnik Tojkić !

Ruže Stablašice ili Ukrasne Sadnice 

STUBASTE JABUKE - SAVETI

Stubaste jabuke su dekorativne i rodne. Sve češće se odlučujemo da ih uzgajamo u okućnicama. Prirodno se ne granaju i obrazuju uspravnu krošnju.

Sadimo ih gusto i do 10.000 biljaka po hektaru. Oko biljaka poslovi se obavljaju sa zemlje. Ono što je i najvažnije, moguće je ostvariti visoke prinose na malim površinama.

Sadnja, njega i sorte stubastih jabuka

U odnosu na potrebe i zahtijeve tržišta stvorene su sorte različite obojenosti plodova.

Sadnja stubaste jabuke

Razmak sadnje 1,2×0,5 m. U amaterskim zasadima najbolje ih je saditi kao jednored, dvored ili trored, pri čemu rastojanje između redova može biti i 0,5 m, savetuje stručno lice za voćarstvo. Ali, ako sadimo više takvih blokova, onda između blokova treba ostaviti najmanje rastojanje 1,2 m, zbog rada u narednom periodu.

Prostor između redova, zbog lakšeg izvođenja radova se može i zatravniti, ali u širini od 80 cm. U tom slučaju pokošenu travu iznositi van zasada, a ne mulčirati zbog opasnosti od pojave glodara.

Pri izboru sorti, s obzirom da je jabuka stranooplodna vrsta, pored osnovne sorte ujedno se moraju posaditi i oprašivači, koji po izboru proizvođača mogu biti rane do srednje rane sorte, za upotrebu tokom leta i rane jeseni, napominje savetodavac.

Osnovne sorte najčešće su jedan ili dva hibrida kasnog vremena zrenja, crvene ili zelene boje ploda, koji se mogu čuvati i više meseci. Savetodavac ističe da je dobro da u voćnjaku budu zastupljene bar tri sorte koje stupaju u plodonošenje istovremeno, a približno su iste dugovečnosti.

Nega stubastih jabuka

I u zasadima stubastih jabuka je potrebno redovno raditi, da bi one uredno i obilno plodonosile. Osnovne operacije (đubrenje, okopavanje, zalivanje, hemijska zaštita, rezidba i dr.) treba obavljati u optimalnim rokovima.

Potrebe za rezidbom su minimalne, zapravo predstavljaju proređivanje cvetnih pupoljaka skraćivanjem rodnih kolača. Ovo je posebno važno kod sorti koje obilno rađaju, jer sprečavamo da prorode i alternativno rađaju svake druge godine.

U osnovi uklanjamo sporadično obrazovane jednogodišnje letoraste duže od 10 cm, koji se mogu pojaviti na rodnim elementima gde imamo formirane i cvetne pupoljke. Ukoliko se jednogodišnji letorasti pojave direktno na vođici, gde nemamo formiran rodni kolač, prekraćujemo ih na 2 do 3 pupoljka. Tako obnavljamo rodne kolače i obrazujemo nove gde su do sada bila neobrasla mesta. Time dobijamo da svaka voćka ima uspravan porast i vitku kordunicu obraslu rodnim kolačima od osnove do vrha.

Korekcije ove rezidbe se mogu raditi i zelenom rezidbom. Otklanjaju se grane koje prave senku, ili se vrši prekraćivanje na dva do tri pupoljka. Ta rezidba se obavlja krajem juna meseca ili početkom jula, kada je i vreme diferenciranja cvetnih pupoljaka.

S obzirom da posljednjih godina nema uspešne proizvodnje bez navodnjavanja, stubaste jabuke treba zalivati, ali samo kada se primeti da se javio manjak vlage u zemljištu. Zalivna norma treba da bude od 40 do 50 litara po metru kvadratnom, ili 10 litara po jednom stablu. Kada se površinski sloj dovoljno prosuši odraditi površinsko razbijanje pokorice. Nakon toga obično petnaestak dana nije potrebno zalivanje. Treba voditi računa da se sa zalivanjem ne preteruje, već da se zaliva samo po potrebi, a nakon početka septembra treba prestati kako ne bi izazvali retrovegetaciju.

Ishranu treba prilagoditi potrebama voćaka za hranljivim elementima, u odnosu na iznošenje hraniva iz zemljišta, a sve u skladu sa ispitanom agrohemijskom analizom zemljišta, naglašava savetodavac i dodaje da istovremeno i održavanje zemljišta treba da bude redovno.

Sorte stubaste jabuke

Neke od poznatih sorti su:

Kraljica čardaša – atraktivna je sa vrhunskim kvalitetom plodova, može se čuvati i do šest meseci bez posebnih uslova čuvanja. Odlikuje se poznim vremenom zrenja.

Vesna – rano sazreva, sredinom avgusta meseca. Ima srednje krupne crveno obojene plodove.

Đerdan i Dukat – žute su boje, sazrevaju oko prvog septembra. Njihove patuljaste forme se gaje i u saksijama.

Rumeno vreteno – ima najkrupnije plodove, rađa obilno svake godine, a sazreva oko petog septembra. Ona ima sposobnost da sama reguliše svoje opterećenje junskim opadanjem i proređivanjem plodova.

Zeleni dragulj i Smaragd – imaju zeleni plod, nakiselog ukusa, koji se dobro čuva i u običnim skladištima. Sazreva kasno, krajem septembra meseca.