SADNICE LEŠNIKA - RASADNIK TOJKIĆ

Sadnice Lešnika - Leska je grmolika biljka široko rasprostranjena po Evropi i Zapadnoj Aziji. Obično naraste između tri i osam metara u visinu, te daje ukusne i nutritivno bogate plodove – lešnike. Lešnik spada u grupu orašastih plodova i zahvaljujući svojoj velikoj popularnosti širom sveta zastupljen je u mnogim receptima i proizvodima.

Koliko je popularan govori nam činjenica da se u svetu svake godine proizvede preko 800 hiljada tona lešnika. Za njegovu popularnost ponajviše je zaslužan njegov specifičan slatkasti ukus kao i visoke nutritivne vrednosti.

Leska prvi rod daje u drugoj a najčešće trećoj godini, dok se puni rod može očekivati posle šeste godine, kada se može ostvariti 2-3 tone ploda po ha. Randman jezgre iznosi 42-47%. U kulturama lešnik se može uzgajati do 600 metara nadmorske visine. Lešnik zahteva svetlost i toplotu sa što manjom godišnjom i dnevnom temperaturnom amplitudom.

Lešnik zahteva dovoljno vlage u zemljištu, naročito u fazi intenzivnog porasta plodova, od polovine maja do polovine avgusta. Navodnjavanjem se prinosi povećavaju i do 50%. Najpovoljnije je navodnjavanje sistemom kap po kap.

Lešnici se koriste u slatkišima za proizvodnju pralina, a koriste se u kombinaciji sa čokoladom za čokoladne tartufe i proizvode kao što su Nutella i Frangelico liker. Ulje lešnika, stisnuto iz lešnika, snažno je ukusno i koristi se kao ulje za kuvanje. Turska je najveći svetski proizvođač lešnika.

Lešnik je bogat zdravim mononezasićenim i polinezasićenim mastima, koje čine daleko najveći udeo u njegovim ukupnim masnoćama. Lešnici su bogati proteinima, vitaminom E, manganom i brojnim drugim esencijalnim hranjivim materijama.

Lešnici spadaju u hranu relativno bogatu kalorijama, pa tako 100 grama lešnika sadrži 628 kcal. Najveći udeo u 100 grama lešnika otpada na masnoće, približno 61 gram. Ovde posebno dolaze do izražaja zdrave mononezasićene i polinezasićene masne kiseline s udelima 7,9 grama na 100 grama. Lešnik je jako dobar izvor dijetalnih vlakana, pa tako 100 grama lešnika sadrži 10 grama vlakana, što je 39 odsto dnevno preporučene količine.

Ponosni na svoju prošlost ... okrenuti ka budućnosti!

Voćne sadnice - Rasadnik Tojkić

Sadnice Lešnika - Rasadnik Tojkić

Sadnice Lešnika koje imamo u ponudi:

Sadnice Lešnika koje Vam možemo ponuditi mi iz Rasadnika Tojkić:

Sadnice Lešnika Tonda Đentile

sadnice lesnika - lesnik tonda djentileSadnice Lešnika - Lešnik Tonda Đentile
Ovaj Lešnik je poreklom iz Italije. Lešnik Tonda Đentile se pokazao kao najbolji za sve parametre upoređivanja, kako sirovih tako i prženih.

Ovaj lešnik ne voli područja koja su previše izložena suncu (koja se obično drže za velike vinograde), niti su zemljišta koja su previše vlažna i severna.

Zato je pravi izbor tla neophodan za osiguranje najbolje mikroklime i optimalnih uslova potrebnih za dobijanje kvalitetnog lešnika. Potrebno je sedam godina da sakupljaju prvi usev, ali je potrebno više od deset godina da se postigne puna proizvodnja.

Ova sorta sadnica lešnika daje plod koji je srednje krupan do krupan i ima tanku i tvrdu ljusku koja se lako može ukloniti, čak i mehanički, bez prekida semena, sferoidnog je oblika, ima sladak i nežan ukus i odličnu aromu nakon pečenja.

Sazreva krajem avgusta meseca.

Sadnice Lešnika Istarski Dugi

sadnice lešnika - lesnik istarski dugiSadnice Lešnika - Lešnik Istarski Dugi
Lešnik Istarski Dugi potiče iz Istre, Hrvatske.

Stablo je veoma bujno i vrlo rodno. Cveta rano. Plod mu je vrlo krupan i duguljast. Radman jezgra je oko 46%. Nije pogodan za mehanizovanu berbu jer zreli plodovi teže ispadaju.

Rasprostranjen je u našim krajevima. Sazreva krajem avgusta meseca.

Sadnice Lešnika Rimski

sadnice lešnika - lesnik rimskiSadnice Lešnika - Lešnik Rimski
Lešnik Rimski potiče iz Italije.

Drvo srednje bujno do bujno i rađa veoma dobro. Cveta srednje kasno. Plodovi su krupni, okruglog oblika, pomalo spljošteni. Plod je slabije arome. Radman jezgra je oko 40 do 45%.

Spada u prateće sorte lešnika i preporučuje se kao oprašivač za Istarski Dugi ili Enis.

Sazreva početkom septembra meseca.

Sadnice Lešnika Ludolf

sadnice lešnika - lesnik ludolfSadnice Lešnika - Lešnik Ludolf

Lešnik Ludolf potiče iz Nemačke.

Grm je bujan i srednje je rodan. Cveta srednje rano. Ima srednje krupne plodove, loptastog oblika, ukusan je i jake arome. Radman jezgra je oko 40%.

Delimično je samooplodna sorta i zato se sadi u mešovitim zasadima lešnika.

Sazreva tokom avgusta meseca.