tuja kolumna

Tuja Kolumna - glavne karakteristike

Tuja Kolumna - glavne karakteristike

TUJA KOLUMNA - Thuja occidentalis “COLUMNA”

Moglo bi se reći da je posle smaragdne tuje, ova vrsta najzastupljenija posebno kada je reč o formiranju „zelenih zidova“. Potiče sa Zapadnog dela Američkog kontinenta. Najčešće se koristi za formiranje visokih živih ograda do 3m, odlično podosni orezivanje i sadnice se orezuju tek kada dostignu željenu visinu.

Izuzetno je otporna tuja, stubastog je oblika, što joj i samo ime kaže, pravilnog, valjkastog oblika, zatupastog vrha, visine može biti i do 5m, a širine maksimalno do 1m.

Može se saditi u kombinaciji sa drugim niskim četinarima, uz ulaze ili duž staza.

Dobro se održava u žardinjerama. Izuzetan efekat može se postići i ako se koristi za formiranje visokih živih ograda i tada se sadi na rastojanju od 60-70cm, kako bi se dobio efekat guste žive ograde. Relativno brzog rasta. Sadi se na rastojanju od 0,5-1 metar jedna od druge i u zavisnosti od održavanja i same gustine sadnje potrebno je 1-4 godina da zatvori red. Godišnji prirast ove biljke može iznositi i do 50cm.

Kao sto i sam naziv govori raste u obliku stuba i ne ide puno u širinu, tako da rezanje skoro da i nije potrebno, lako se održava i nije posebno zahtevna vrsta tuje. Jako tolerantan za naše podneblje. Voli osunčane položaje i vodu. Kao i svaka tuja potrebno je u toku leta obezbediti redovno zalivanje. Voli sunčane položaje.

Obično se sadi u oktobru, novembru, martu, aprilu ili maju, a izbegavati sadnju u julu i avgustu - ukoliko je u pitanju busen.
Ukoliko je u pitanju saksijska sadnica, sadi se svih meseci sem decembra januara i februara - odnosno ovih meseci moguća je sadnja samo ako zemljište nije smrznuto.

 

Rasadnik Tojkic - Vrhunske Sadnice uvek povoljno!

Najvažnije što smo naucili od svojih predaka, na koje smo posebno ponosni, je ljubav prema poslu kojim se bavimo. Iz tog razloga kalemljenje, proizvodnja i gajenje sadnica predstavljaju za nas nešto mnogo više od posla - ljubav i zadovoljstvo!

Sadnice Voca, Ukrasno Šiblje, Ruže i  Tuje !

Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, ne ustrucavajte se, kontaktirajte nas!

RASADNIK TOJKIC
Adresa: Komorane bb, 37254 Konjuh, Srbija
Mobilni: (+381) 062 120 56 04
Email: rasadniktojkic(at)gmail.com

Leave a Reply