Stubaste Jabuke

Stubaste jabuke – Sadnja, njega i sorte

Stubaste jabuke su dekorativne i rodne. Sve češće se odlučujemo da ih uzgajamo u okućnicama. Prirodno se ne granaju i obrazuju uspravnu krošnju.

Sadimo ih gusto i do 10.000 biljaka po hektaru. Oko biljaka poslovi se obavljaju sa zemlje. Ono što je i najvažnije, moguće je ostvariti visoke prinose na malim površinama.

Sadnja, njega i sorte stubastih jabuka

U odnosu na potrebe i zahtijeve tržišta stvorene su sorte različite obojenosti plodova.

Sadnja stubaste jabuke

Razmak sadnje 1,2×0,5 m. U amaterskim zasadima najbolje ih je saditi kao jednored, dvored ili trored, pri čemu rastojanje između redova može biti i 0,5 m, savetuje stručno lice za voćarstvo. Ali, ako sadimo više takvih blokova, onda između blokova treba ostaviti najmanje rastojanje 1,2 m, zbog rada u narednom periodu.

Prostor između redova, zbog lakšeg izvođenja radova se može i zatravniti, ali u širini od 80 cm. U tom slučaju pokošenu travu iznositi van zasada, a ne mulčirati zbog opasnosti od pojave glodara.

Pri izboru sorti, s obzirom da je jabuka stranooplodna vrsta, pored osnovne sorte ujedno se moraju posaditi i oprašivači, koji po izboru proizvođača mogu biti rane do srednje rane sorte, za upotrebu tokom leta i rane jeseni, napominje savetodavac.

Osnovne sorte najčešće su jedan ili dva hibrida kasnog vremena zrenja, crvene ili zelene boje ploda, koji se mogu čuvati i više meseci. Savetodavac ističe da je dobro da u voćnjaku budu zastupljene bar tri sorte koje stupaju u plodonošenje istovremeno, a približno su iste dugovečnosti.

Nega stubastih jabuka

I u zasadima stubastih jabuka je potrebno redovno raditi, da bi one uredno i obilno plodonosile. Osnovne operacije (đubrenje, okopavanje, zalivanje, hemijska zaštita, rezidba i dr.) treba obavljati u optimalnim rokovima.

Potrebe za rezidbom su minimalne, zapravo predstavljaju proređivanje cvetnih pupoljaka skraćivanjem rodnih kolača. Ovo je posebno važno kod sorti koje obilno rađaju, jer sprečavamo da prorode i alternativno rađaju svake druge godine.

U osnovi uklanjamo sporadično obrazovane jednogodišnje letoraste duže od 10 cm, koji se mogu pojaviti na rodnim elementima gde imamo formirane i cvetne pupoljke. Ukoliko se jednogodišnji letorasti pojave direktno na vođici, gde nemamo formiran rodni kolač, prekraćujemo ih na 2 do 3 pupoljka. Tako obnavljamo rodne kolače i obrazujemo nove gde su do sada bila neobrasla mesta. Time dobijamo da svaka voćka ima uspravan porast i vitku kordunicu obraslu rodnim kolačima od osnove do vrha.

Korekcije ove rezidbe se mogu raditi i zelenom rezidbom. Otklanjaju se grane koje prave senku, ili se vrši prekraćivanje na dva do tri pupoljka. Ta rezidba se obavlja krajem juna meseca ili početkom jula, kada je i vreme diferenciranja cvetnih pupoljaka.

S obzirom da posljednjih godina nema uspešne proizvodnje bez navodnjavanja, stubaste jabuke treba zalivati, ali samo kada se primeti da se javio manjak vlage u zemljištu. Zalivna norma treba da bude od 40 do 50 litara po metru kvadratnom, ili 10 litara po jednom stablu. Kada se površinski sloj dovoljno prosuši odraditi površinsko razbijanje pokorice. Nakon toga obično petnaestak dana nije potrebno zalivanje. Treba voditi računa da se sa zalivanjem ne preteruje, već da se zaliva samo po potrebi, a nakon početka septembra treba prestati kako ne bi izazvali retrovegetaciju.

Ishranu treba prilagoditi potrebama voćaka za hranljivim elementima, u odnosu na iznošenje hraniva iz zemljišta, a sve u skladu sa ispitanom agrohemijskom analizom zemljišta, naglašava savetodavac i dodaje da istovremeno i održavanje zemljišta treba da bude redovno.

Sorte stubaste jabuke

Neke od poznatih sorti su:

Kraljica čardaša – atraktivna je sa vrhunskim kvalitetom plodova, može se čuvati i do šest meseci bez posebnih uslova čuvanja. Odlikuje se poznim vremenom zrenja.

Vesna – rano sazreva, sredinom avgusta meseca. Ima srednje krupne crveno obojene plodove.

Đerdan i Dukat – žute su boje, sazrevaju oko prvog septembra. Njihove patuljaste forme se gaje i u saksijama.

Rumeno vreteno – ima najkrupnije plodove, rađa obilno svake godine, a sazreva oko petog septembra. Ona ima sposobnost da sama reguliše svoje opterećenje junskim opadanjem i proređivanjem plodova.

Zeleni dragulj i Smaragd – imaju zeleni plod, nakiselog ukusa, koji se dobro čuva i u običnim skladištima. Sazreva kasno, krajem septembra meseca.

NAŠA PONUDA SADNICA STUBASTOG VOĆA - STUBASTIH JABUKA

Rasadnik Tojkic - Vrhunske Sadnice uvek povoljno!

Najvažnije što smo naucili od svojih predaka, na koje smo posebno ponosni, je ljubav prema poslu kojim se bavimo. Iz tog razloga kalemljenje, proizvodnja i gajenje sadnica predstavljaju za nas nešto mnogo više od posla - ljubav i zadovoljstvo!

Sadnice Voca, Ukrasno Šiblje, Ruže i  Tuje !

Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, ne ustrucavajte se, kontaktirajte nas!

RASADNIK TOJKIC
Adresa: Komorane bb, 37254 Konjuh, Srbija
Mobilni: (+381) 062 120 56 04
Email: rasadniktojkic(at)gmail.com

Leave a Reply